Testa Toddly redan idag - Få prisförslag

Har din bebis ont i magen?

Har din bebis ont i magen?
24/09/2023 Alma

En av de vanligaste problemen en nybliven förälder kan stöta på är när spädbarn får magknip. Det är mycket vanligt för bebisar att drabbas och ofta orsakar smärtan mycket gråt. Det betyder inte nödvändigtvis att barnet är sjukt, särskilt inte om allmäntillståndet fortfarande är gott. Om ditt barn i övrigt mår bra finns det knep som ofta lindrar besvären. Till sist brukar magknipet gå över av sig själv. Här redogör vi för varför bebisar får magont, symptom på magrelaterade smärtor och hur du som förälder kan lindra besvären. Vi vill hjälpa dig att besvara frågan varför har min bebis ont i magen? Slutligen kan du läsa mer om när du bör söka dig vidare för rådgivning eller vård. Vi hoppas att något av våra knep kommer att göra susen att bli kvitt magknipet!

Varför har min bebis ont i magen?

Precis som med många andra vanliga besvär för bebisar beror magknip ofta på att kroppen fortfarande växer. Bebisars mag- och tarmkanal inte än helt färdigutvecklad och magsäcken växer mycket snabbt den första tiden. Det gör spädbarn känsliga för magbesvär men i de flesta fall är det ett naturligt utvecklingssteg som är ofarligt. Oavsett, om du är bekymrad över ditt barns magont eller om symptomen är ihållande bör du kontakta BVC eller barnmorska för rådgivning. Fyra vanliga orsaker till varför din bebis har ont i magen kan vara:

  • Mat och/eller matallergi
  • Förstoppning
  • Virusinfektioner
  • Urinvägsinfektion

Mat och/eller matallergi:

Omställningen för bebisars magar stor efter födseln. Det kan helt enkelt ta tid för dem att vänja sig vid bröstmjölk eller ersättning. Dessutom kan maten utöver magont orsaka gaser i magen och ibland kolik, om din bebis till exempel är känslig mot komjölk i ersättningen. Matallergier kan orsaka olika typer av obehag. Andra magrelaterade besvär som kan orsakas av mat kan vara förstoppning, diarré eller kräkningar. Det är däremot mycket viktigt att inte ändra matningen utan att rådfråga barnavårdscentralen innan. 

Förstoppning:

Förstoppning är en mycket vanlig anledning till magont eftersom bebisar bajs är hårt och trögt när de har besvären. Det kan naturligtvis orsaka smärta, men det går många gånger över inom ett par dagar. Till exempel matallergier eller ovana vid ny kost kan vara orsaken till förstoppning. Rådfråga BVC om problemet är återkommande eller om du misstänker att du ser ett mönster som ger upphov till problemet.

Virusinfektioner:

Förkylningar och andra typer av virusinfektioner kan leda till magont. Det är framför allt vanligt med infektion i luftvägarna hos lite större barn från ett års ålder. Ibland kan det handla om magsjuka. I andra fall kan obehaget uppstå på grund av att virusinfektionen påverkar tarmens slemhinna. I korthet, ett resultat av virusinfektionen kan vara att rörelserna i tarmarna försämras, vilket i sin tur kan öka produktion av gaser.

Urinvägsinfektion:

Om du misstänker att din bebis har urinvägsinfektion ska du söka vård. Bland symptomen på urinvägsinfektion är sveda när barnet kissar, urin som luktar illa och ibland kan ha lite blod i sig. När barn är sjuka kissar de oftare och kan uppleva magont. Än värre blir magontet om urinvägsinfektionen inte behandlas och utvecklas till njurbäckeninflammation.

Symptom för magknip hos bebis: 5 tecken

Olika barn uttrycker besvär och obehag på olika sätt och det är svårt att sätta fingret på exakta symptom. Däremot finns det fem vanliga tecken att hålla utkik efter när du misstänker att din bebis har ont i magen.

  • Hen visar tecken på att ha gaser i magen genom att du hör gaser passera och buken är svullen
  • Din bebis spänner upp knäna mot magen och bröstkorgen samt knyter nävarna
  • Bebis gråter och är otröstlig mer än vanligt. Ibland kan bebisar visa tecken på oro utan en till synes uppenbar anledning
  • Barnet kan ha svårt att somna och/eller fortsätta sova under hela natten
  • Förändringar i konsistens eller färg av avföringen

4 knep för att lindra magont hos bebis

  1. Spädbarnsmassage
  2. Lugnande och masserande positioner: kungastolen och tigern i trädet
  3. Pysventil
  4. Övriga tips för avslappning

Spädbarnsmassage

Fördelarna med spädbarnsmassage är många. Till exempel är det lugnande och kan lindra magont, besvär med gaser och oro. Massage över magen kan släppa ut gaser och lösa upp spänningar i tarmarna. Dessutom förbättrar det anknytningen och samspelet mellan barn och förälder. För en lyckad massage ska du tänka på att välja en lugn plats vid en tid när bebisen är avslappnad. Om ditt barn precis har ätit ska du vänta minst en 20–30 minuter innan du börjar massera. Se därefter till att ditt barn ligger bekvämt, inte fryser och att dina händer är mjuka och varma. Använd gärna en olja lämplig för bebisars känsliga hud.

Syftet med massagen är att släppa ut luft och gaser ur magen. Det är därför viktigt att göra rörelserna i en viss ordning. Dessutom rör sig tjocktarmen från höger sida till vänster. Det innebär att rörelserna ska göras åt samma håll för att hjälpa tarmen att arbeta. Genomför spädbarnsmassagen en till två gånger varje dag, gärna en gång på förmiddagen och den andra på eftermiddagen. 1177 har illustrerat ett rörelseschema för spädbarnsmassage som ska repeteras tre gånger.

Kungastolen och tigern i trädet

Om spädbarnsmassagen inte lindrar besvären kan du kombinera massage med andra rörelser. Det finns två rörelser som är effektiva. Kungastolen är en sittande position som masserar tarmarna och tigern i trädet avlastar magen och låter tarmarna slappna av.

Den förstnämnde, kungastolen, innebär en sittande position på huk. Att låta sin bebis sitta med knäna uppdragna mot magen har en masserande effekt på tarmsystemet. Håll din bebis med ryggen mot din mage och håll båda händerna under barnets knäveck. Låt bebisens kroppsvikt försiktigt vila mot dina händer och håll positionen en stund.

I stället för en sittande position kan du också låta ditt barn ligga ned. Tigern i trädet är en position där bebisen får vila i din arm med ett lätt tryck mot magen. Placera ditt barn i din arm med magen nedåt och hakan mot armbågen. Stöd bebisen mot din mage och med ena handen mot ryggen. Använd den bärande armen till att lätt trycka din bebis fötter upp mot magen och håll positionen en stund.

Pysventil

En pysventil är utformad för att bli av med överflödig gas och ska användas när barnet är avslappnat. Om din bebis har besvär med gaser kan du hjälpa hen genom att försiktigt föra in ventilen i ändtarmen. Då pyser gaser ut och minskar spänningarna i magen. Det är en engångsventil som finns att köpa på apotek och i babybutiker. Genomför proceduren upp till tre gånger per dygn. Slutligen, på apoteket kan du också köpa magdroppar för bebisar som består av bakteriekultur som kan lugna magen.

Övriga tips som får bebis att slappna av

Ibland kan de enkla åtgärder ta dig långt. Till exempel kan det handla om lite extra närhet och avslappning. Ett bad i kroppstempererat vatten kan få ditt barn att koppla av när magen gör ont. Bebisar trivs också med närhet och mjuka, taktfasta rörelser. Bär ditt barn nära dig, i bärsele eller i famnen, och vagga rytmiskt. Använd napp om ditt barn tycker om att använda den. Dessutom kan repetitiva, bullrande ljud vara lugnande. Testa och se om din bebis trivs bra med att höra regnljud från högtalarna eller ljudet av köksfläkten påslagen!

Söka vård – när då?

Det är mycket vanligt för bebisar att drabbas av magont. Trots detta betyder det inte nödvändigtvis att barnet är sjukt. Det viktigaste är att bedöma allmäntillståndet och om det är någon annan infektion med i bilden. Om du upplever att magknip är ett ofta återkommande besvär bör du fråga BVC eller barnmorska om råd. Kontakta genast medicinsk hjälp om din bebis uppvisar ett eller flera av följande symptom utöver magont:

  • Bukområdet är tydligt spänt och svullet och barnet kan inte få ut vare sig gas eller bajs.
  • Barnet har feber. En kroppstemperatur som är över 38,0 grader Celsius räknas som feber för såväl barn som vuxna.
  • Avföringen är svart och löst eller som innehåller färskt blod.
  • Svullnad i ljumsken.
  • Om barnet är tydligt utmattad av smärtor.
  • Magsmärtorna verkar gå i intervaller, blir kraftigare och/eller börjar röra sig mot ena sidan av magen.
  • Bebisen uppvisar symptom på urinvägsinfektion, genom till exempel sveda när hen kissar.

Källa: 1177

 

Redo att prova Toddly?

Intresseanmälan