Testa Toddly redan idag - Få prisförslag

Få bebis att somna själv – våra bästa tips

Få bebis att somna själv – våra bästa tips
04/04/2023 theodor
Tips för att få bebis att sova själv

Du som har svårt att få din nyfödda bebis att somna själv är absolut inte ensam. Ju äldre din bebis är, desto viktigare är det att minska på insatserna för att hjälpa ditt barn att somna. Att få ett spädbarn att sova är utmanande och det kan finnas olika anledningar till att din lilla har svårt att varva ner och komma till ro.

Bebis som inte vill sova – 10 orsaker

Om ditt spädbarn har svårt att sova kan det bero på orsaker som:

  • Att din bebis är hungrig
  • Kvällsoro
  • Obekväm eller smutsig blöja
  • Att det är för varmt eller kallt i rummet
  • Att det är för mycket ljud eller för ljust
  • Distraktion av rörelse i rummet
  • Tandsprickning och de första tänderna
  • Nytt utvecklingssprång
  • Kolik
  • En pågående infektion som en förkylning

Sömnbehov & REM-sömn

Däremot är den omogna sömnstrukturen vara den allra vanligaste anledningen till att din bebis har svårt att somna. Nyfödda har inte ännu utvecklat sin sömnrutin. När din lilla väl har somnat är sömnen lätt under den mesta tiden av natten, vilket kallas REM-sömn (rapid eye movements-sömn) eller drömsömn.

REM-sömnen är en sömnfas där hjärnan arbetar aktivt vilket kan upplevas som att du är vaken. REM-sömnen utgör ungefär häften av den sovande tiden för en nyfödd. Den brukar vara anledningen till att spädbarn ofta har svårt att sova under längre perioder och i stället ofta vaknar. Sömnfasen karaktäriseras av oregelbunden andning, rörelse och ibland gråt.

Få bebis att somna själv – 5 tips

Vi vill hjälpa dig att göra läggningen lättare för att du ska få slippa amma eller vagga din bebis till sömns. Vår förhoppning är att läggningen blir mindre energi- och tidskrävande. Dessutom, om du kan skapa förutsättningar för att ditt spädbarn på egen hand kan somna om ifall hen vaknar under natten har du kommit en lång bit på vägen.

Nedan kommer våra bästa tips för att skapa en rutin och en trygg utgångspunkt för ditt barns sömn med målet att ditt spädbarn ska kunna somna utan dig. Det handlar om att introducera både en god läggnings- och sovrutin samt en miljö där din bebis förstår när det är dags att sova. Nedan listar vi våra nyckeltips för att bygga en god sömnrutin.

Använd råden tillsammans med varandra och kom ihåg att kontinuitet och långsiktighet som är det viktigaste i processen.   

  1. Pricka rätt tid för läggning och hitta på lugnande aktiviteter vid behov
  2. Bestäm en fast sovplats
  3. Vänj barnet vid dygnets rytm från en tidig ålder
  4. Var tålmodig och försök att undvika att lyfta barnet ur sängen
  5. Kontinuitet bygger sovrutin!

Tips 1: Tid för läggning & lugnande aktiviteter

En smidig läggningsrutin börjar när den inleds vid rätt tid. Om du slutar att stimulera din bebis när du märker att din lilla börjar gnida sig i ögonen eller börja gnälla är det den perfekta tiden för att låta barnet varva ner.

Vissa kvällar eller under längre perioder kan det verka som att ditt spädbarn aldrig tycks koppla av. Om så är fallet, testa någon av aktiviteterna som vi listar nedan. Det kan hjälpa din bebis att lugna ner sig!  

Lugnande aktiviteter innan läggning för bebis

  • Vaggning i famn eller bärsele
  • Badning
  • Sagostund i sängen

Glöm inte ditt barns favoritsnutte, gosedjur eller napp! Om du vill läsa mer om för- och nackdelarna med att använda napp kan du läsa vårt blogginlägg napp till nyfödd bebis – för- och nackdelar genom att klicka här

Tips 2: Bestäm en fast sovplats

Många nyfödda somnar lättast om de får vaggas i famnen eller i bärsele. Barn under tre månader ska sova i egen säng av säkerhetsskäl och bebisar sover säkrast på rygg. Detta är vad 1177 rekommenderar. 

Ett spädbarn under tre månader sover vid behov och följer inte någon rutin. När din bebis är över tre månader är det viktigt att lätt introducera en ny och fast sovplats – både för ditt spädbarns och din egen skull. Det kan vara en vagga, spjälsäng eller barnvagn. Det viktigaste är att det är en sovplats som är bekväm och som ni kan använda på daglig basis. Anledningen är simpel, en enkel rutin är enklare att vara konsekvent med.

När din bebis befinner sig i stadiet för REM-sömn (drömsömn) och mellan olika sömncykler stämmer ditt barn av miljön runtomkring sig för att försäkra sig om att allt är som det ska och att ingenting är annorlunda från vad det brukar vara.

Forskning visar att om ditt spädbarn har en fast sovplats minskar det risken för att sömnen avbryts, eftersom din bebis känner igen miljön runtomkring. Allting handlar om att bygga en sovrutin i en miljö där din bebis förstår när det är dags för läggning. Bestäm därför en fast sovplats med favoritsnutten och vänj din bebis vid dygnsrytmen redan från en tidig ålder.

Tips 3: Vänj bebis vid dygnetsrytm

Om du undviker att utsätta ditt spädbarn för distraktioner i form av rörelse, ljud och ljus som till exempel spring i sovrummet, tända lampor eller hög samtalston, kan du tidigt lära din bebis skillnaden mellan natt och dag. Släck ner på kvällen så att din bebis känner nattstämningen. Det finns ingen anledning att vara orolig för att släcka lamporna – spädbarn är inte mörkrädda. Det är snarare en mörk miljö som nyfödda är vana vid.

Tips 4: Var tålmodig och konsekvent

Nyckeln är att introducera den nya sömnrutinen stegvis. Då blir förändringen inte för drastisk för ditt barn. Det kan också kännas lättare för dig som förälder att implementera den nya rutinen när det sker successivt. Kom ihåg att alla bebisar lär sig i olika takt, och var inte orolig om utvecklingen går snabbare eller långsammare än den tidsprocess som vi presenterar nedan.

Dela upp processen i steg om tre till fyra dagar för varje steg.

  • Fas 1: inled med att minska på tiden som du vaggar ditt barn till sömns under de första nätterna, och vagga mindre i takt med att spädbarnet blir tröttare.
  • Fas 2: nu kan du försöka sitta vid barnets sängkant (om möjligt) och vagga. Ställ dig upp när spädbarnet börjar somna men sätt dig ner igen vid behov. När barnet har lugnat ner sig kan du ställa dig upp igen.
  • Fas 3: när du är ungefär en vecka in i processen kan du börja vagga barnet kort, för att därefter snabbt flytta barnet till sin säng. Stanna kvar och lugna barnet i sängen om det behövs.
  • Fas 4: genom att göra små förändringar stegvis kommer du så småningom att kunna lägga din nyfödda bebis när hen är sömnig men fortfarande vaken. Till slut kommer det förhoppningsvis bara behövas några klappningar på magen för att din bebis ska somna själv.

Ibland kan det däremot vara nödvändigt att vagga din bebis till sömns under en längre tid. Processen att implementera den nya rutinen tar olika lång tid för olika familjer. Ibland går utvecklingen snabbt framåt och ibland kan det kännas som att det går bakåt. Vaggrörelser är sömngivande och hjälper bebisar att somna, men nackdelen är att det är tidskrävande och när vaggrörelserna upphör kan barnet vakna igen. I de situationer när hjälpen är nödvändig, fortsätt att hålla barnet i din famn i en halvtimme innan du lägger din bebis i sin säng. Efter en halvtimme har din lilla kommit in i nästa sömnfas, djupsömnen, och kommer inte att vakna lika lätt som vid den inledande sömnfasen.

Tips 5: Kontinuitet bygger sovrutin – håll i!

Slutmålet är att ditt barn ska förstå när det är tid för läggning och därför behöver du som förälder vara konsekvent. Ett konsekvent beteende som ska resultera i en ny rutin kräver kontinuitet, och då är enkelheten central. En enkel rutin är enklare att vara konsekvent med. Däremot kan ni ibland befinna er i situationer där er bebis behöver somna på en plats som inte är hemma i ert sovrum. Oförutsedda händelser händer i vardagen och det kan handla om så simpla saker som att ett besök i mataffären tar längre tid än planerat eller om ni vill spendera en natt hos spädbarnets mor- eller farföräldrar.

Kom ihåg att en sömnrutinen är någonting som är nytt för din bebis och därför är någonting som hen måste träna på. Det är precis som de andra milstolparna i din bebis utveckling, som att lära sig att prata och gå. Utvecklingskurvan är inte alltid rak och olika barn lär sig i olika takt. Var tålmodig så att din bebis ges utrymme att träna och var inte för hård mot dig själv under processens gång.

Redo att prova Toddly?

Intresseanmälan