
Bebisar och små barn är mycket känsliga för värme. Hetta och direkt solljus kan leda till obehag, sämre kvalitét på sömnen, värmeutslag och vätskebrist. Sommarsäsongen i Sverige må vara kort, men trots detta kan den periodvis vara mycket varm. Dessutom kanske ni stöter på hettan på utlandssemestern. Som förälder är det viktigt att vara medveten om riskerna med bebisar och värme och vidta förebyggande åtgärder. Vi hjälper dig veta vad du ska veta om bebisar och värme och vad du ska göra för att motverka överhettning och uttorkning. Råden är hjälpsamma såväl i Sverige som på resan till den varmare destinationen. Vidare listar vi även de vanligaste tecken på att din bebis är för varm, symptomen för vätskebrist och vilka svalkande åtgärder som faktiskt fungerar.
Bebisar och värme: viktigt att veta
En nyfödd bebis behöver mer bröstmjölk eller bröstmjölksersättning i varmt väder än i svalare temperaturer. Ingen annan vätska än den från amningen eller ersättningen behövs för en nyfödd. Följaktligen ska bebisar under fyra månader bara ges bröstmjölk eller ersättning, medan bebisar mellan fyra och sex månader kan dricka en tesked med vatten efter måltid vid behov. På samma sätt, om ditt barn äter fast föda, behöver du vara noggrann med att hen dricker mycket under dagen.
Utöver mat och vätska kan det kan vara en utmaning att veta vad en bebis behöver under varmare temperaturer. Barn kan inte reglera sin kroppstemperatur på samma sätt som ett äldre barn eller en vuxen. I synnerhet är det svårt är det för de nyfödda barnen. Håll därför koll på väderprognosen och undvik helt att vistas ute i de mycket varma och kalla temperaturerna om möjligt. Gränsen mellan lagom mycket vätska och uttorkning är nämligen hårfin för en bebis. Det beror helt enkelt på att en liten kropp rymmer mindre vatten än en stor.
I soligare och varmare väder behöver du vara noggrann med två saker. Det första är att skydda ditt barn från solens skadliga strålar. För vidare läsning om solskydd, UV-strålning och bebisar, klicka här för att läsa vår artikel om ämnet! För det andra behöver du vara uppmärksam på de tecken som ditt barn uppvisar i hettan. Det är naturligtvis speciellt viktigt att vara uppmärksam under ditt barns första år. Det är då det kan vara svårt för hen att uttrycka om hen är törstig, för varm eller för kall. Dessutom, vid en stor temperaturskillnad på kort tid, som vid en utlandsresa till en varm destination, behöver ett barns kropp vänja sig vid värmen. Vanligtvis tar det ungefär en vecka.
Så kollar du temperaturen på din bebis: de två tumreglerna
– Kall hud i pannan eller nacken: bebis är för kall
– Mycket varm hud på nacken, ryggen eller bröstet: bebis är för varm
Använd din hand och känn efter på bebisens hud. Kontrollera barnets kroppstemperatur ofta, speciellt i varmare (och kallare) temperaturer. I själva verket stiger bebisars kroppstemperatur snabbare än en vuxens. Kom ihåg att barns händer och fötter ofta är kallare än resten av kroppen vilket kan vara missvisande. Under ett spädbarns första levnadsveckor kan händer och fötter ofta kännas kalla hela tiden. Det beror på att blodcirkulationen inte ännu är fullt utvecklad. Men, bebisars händer eller fötter ska naturligtvis inte vara iskalla. Många gånger är röda öron också ett tecken på att bebis är för varm.
Fem tecken på att din bebis är för varm
1. Barnet känns varmt vid vidröring
2. Huden är röd och/eller rödflammig
3. Högre puls än vanligt
4. Slöhet. Din bebis vaknar inte lika lätt som vanligt
5. Yrsel, förvirring eller kräkningar
Svalkande åtgärder: fyra tips för bebisar och värme
- Lämna barnvagnen öppen
- Använd en blöt handduk eller svamp
- Ta ett svalkande dopp
- Använd solhatt
Lämna barnvagnen öppen
När det gäller bebisar och värme är det avgörande att hålla dem svala i barnvagnen. En vanlig missuppfattning är att täcka vagnens öppning för att blockera det direkta solljuset och skapa en svalare plats. I själva verket har det en motsatt effekt om luften inte cirkulerar fritt. Att blockera luftcirkulationen leder till att värmen stannar kvar. Därtill kan temperaturen stiga snabbt. Blockera istället solljuset med parasoll eller solsufflett särskilt utformade för barnvagnar när vagnen inte står i lä eller i skuggan. På så sätt skyddar du ditt barn från direkt solljus utan att hindra luftflödet.
Använd en blöt handduk
Ett effektivt och enkelt tips för att svalka ner ditt barn är att använda en blöt handduk. Du kan linda barnet i en våt handduk medan ni sitter i skuggan eller en annan sval plats. Det har en behaglig och kylande effekt. Dessutom kan du också tvätta ditt barn med svalt vatten och en svamp. Dessutom torkar barns läppar enkelt i solen. Då funkar metoden med en fuktig handduk eller svamp mycket väl. Ett annat alternativ är att använda en vattenflaska eller sprayflaska med kallt vatten. Genom att spraya lite kallt vatten över bebis hud kan du snabbt ge dem en känsla av svalka.
Ta ett svalkande dopp
Ta ett uppfriskande och svalkande dopp! Det kan vara i ett bad, balja eller på stranden. Däremot får vattnet inte vara kallt, men nyfödda bebisar kan bada i en sval och ljummen temperatur. Ett svalkande dopp kan vara extra uppskattat av bebisar som fått värmeutslag av blöjan eller varma klädesplagg. Badet kan lindra obehaget. Vid ett dopp utomhus behöver du klä din bebis i solskyddande kläder. Specifikt bör barn alltid bära lätta men täckande plagg, solhatt och solglasögon i direkt solljus.
Använd solhatt
Direkt exponering för värmestrålning mot huvudet kan orsaka solsting, vilket kan leda till symptom som illamående och kräkningar. Detta gäller såväl bebisar, som barn och vuxna. Å andra sidan är det ovanligt att bebisar får solsting tack vare att många föräldrar täcker bebisars huvuden i solen. Barn under ett år ska skydda huvudet oavsett årstid, enligt 1177. En solhatt för barn ska ha breda kanter. Det skyddar huden såväl på huvudet som i ansiktet från solen. Vissa modeller av solhattar är utformade med förlängda baksidor som även skyddar nacken. En hatt med hakband säkerställer att hatten sitter på plats.
Bebis är överhettad: tre åtgärder att vidta
1. Ta barnet till en svalare plats
2. Försök att få din bebis att amma eller dricka ersättning
3. Trigga sugreflexen vid behov
Steg 1: Ta barnet till en svalare plats. Sök dig snabbt till en plats i skuggan eller ett svalare eller luftkonditionerat rum. Klä av eventuella åtsittande kläder eller plagg av tjockt material. Behåll lätta och löst sittande kläder på eller klä av bebis.
Steg 2: Försök att få din bebis att amma eller få i sig ersättning. Vid överhettning behöver bebis återställa vätskebalansen. Genom att amma eller ge ersättning får bebis i sig tillräckligt med vätska. Om ditt barn är tillräckligt gammalt bör du försöka få ditt barn att dricka vatten.
Steg 3: Trigga sugreflexen för att sätta fart på sugbegäret vid amning om bebisen är för slö för att äta. Får det första kan du testa att kittla eller nypa lätt din bebis i foten. Hjälper det inte kan hud-mot-hudkontakt stimulera amningsbeteendet och få många bebisar att börja suga. Dessutom hjälper hud-mot-hudkontakten bebisar att reglera och hålla kroppstemperaturen.
Fyra symptom på vätskebrist hos bebis
- Bebis kissar mindre än vanligt
- Ovanligt trött och gnällighet
- Slöhet och svårighet att vakna
- Minskad aptit och brist på energi
Det är viktigt att förstå symptomen på vätskebrist hos en bebis för att kunna agera snabbt och vita nödvändiga åtgärder. Dock, notera att olika barn kan reagera på vätskebrist på olika sätt. Vissa barn blir gnälliga och otåliga medan andra blir tysta och slöa. Se därför till att kontrollera din bebis kroppstemperatur ofta genom att känna efter med din hand. Det hjälper dig att upptäcka tidiga tecken på vätskebrist.
När ska jag söka vård vid överhettning eller vätskebrist hos bebis?
Om du märker att din bebis är för slö för att äta eller få i sig tillräckligt med vätska, bör du omedelbart kontakta vårdpersonal för akutvård. Ibland kan bebisar behöva hjälp för att trigga igång sugreflexen och stimulera deras aptit. Om du har försökt metoder som hud-mot-hudkontakt, kittling eller lätt nypning i foten utan framgång bör du omedelbart uppsöka akutvård. Det är alltid rekommenderat att rådgöra med en vårdcentral, barnläkare eller barnmorska om du är osäker på ditt barns tillstånd eller behov av vård. Vidare kommer vårdpersonal att kunna ge dig rätt vägledning och rekommendationer baserat på din bebis specifika situation. I sammanfattning, att agera snabbt och ta kontakt med vårdpersonal vid misstänkt överhettning eller vätskebrist hos din bebis är av yttersta vikt för deras hälsa och välbefinnande.