Testa Toddly redan idag - Få prisförslag

Din bebis första tid med barnvakt

Din bebis första tid med barnvakt
06/04/2023 Alma

För många föräldrar kan det kännas pirrigt att lämna sitt spädbarn till en barnvakt för första gången. När det är dags att låta din bebis träffa en barnvakt blir det extra tryggt om både ditt barn och du känner er förberedda. Det finns ingen specifik ålder eller tidpunkt då det är rätt att börja med barnvakt. Det beror i stället på spädbarnets mognad och personlighet samt ditt behov av en paus som förälder. För att hitta rätt lösning för din familj är det viktigt att se till allas behov och försöka strunta i andras åsikter om vad som är rätt och fel. Det är ni föräldrar som vet bäst vad just du och ditt barn behöver. Det finns många olika anledningar att anlita en barnvakt åt sin nyfödda bebis både på både kort och lång sikt. I den här artikeln kommer vi att redogöra för de frågetecken som kan röra barnvaktning av spädbarn. Dessutom förklarar vi vilka fördelar det finns med att vända sig till en nanny och vad som är bra att förbereda inför din bebis första tid med en barnvakt. Målet är att göra samarbetet så smidigt och stressfritt som möjligt.

Separationsångest: vi reder ut det vanliga hindret

Separationsångest är något som både ditt spädbarn och du som förälder kan uppleva. Många är inte medvetna om att separationsångest i grund och botten inte är en emotionell reaktion. Det är faktiskt kopplat till när barn börjar lära sig att krypa. Eftersom de inte har tillräckligt med omdöme behöver de en trygg referenspunkt för vad som är rätt och fel. Föräldern är därför en viktig person för barnet att hålla sig nära. Om en barnvakt finns i närheten i stället för föräldern brukar situationen oftast lösa sig naturligt då barnvakten också blir en naturlig och trygg referenspunkt.

Självklart handlar det alltid om att göra det som känns bäst för dig, ditt barn och er familj. I början av ert samarbete med en barnvakt kan det vara bra för spädbarnet att vänja sig vid kortare barnvaktningstillfällen. Alla barn, precis som vuxna, reagerar olika på förändringar och behöver olika lång tid för att vänja sig.

För fler vanliga frågor och svar om barnvaktning för spädbarn från Toddly kan du klicka här.

Fem skäl till att skaffa barnvakt 

 1. Det är värdefullt för ditt barns utveckling
 2. Möjlighet till mer tid över för föräldrarna
 3. Tillskott av erfarenhet och kunskap utifrån
 4. Mer flexibilitet i vardagen
 5. Passande när mor- eller farföräldrar inte har möjlighet att stötta

Skäl 1: värdefullt för den sociala, språkliga och kreativa utvecklingen

Att få hjälp av och låta din bebis spendera tid med en barnvakt gynnar barnets utveckling på flera sätt. När spädbarnet får tillbringa tid med en barnvakt som är någon utomstående får bebisen interagera med andra personer än med sina föräldrar. Det är viktigt för barns utveckling av sina sociala färdigheter, som att kommunicera, bygga relationer och samarbeta med andra. Så småningom gynnar detta den språkliga förmågan då de får använda och utveckla språket genom att lyssna på och prata med barnvakten.

I takt med att ditt spädbarn blir äldre vill vi även hjälpa ditt barn att utveckla sin kreativa förmåga genom att handplocka en nanny som planerar och genomför roliga och utmanande aktiviteter som passar ditt barn och som ditt barn tycker är roliga. Allt handlar om att identifiera barnets unika personlighet tidigt och att anpassa tiden tillsammans därefter så att ditt barn får experimentera och använda sin fantasi.

Skäl 2: ett tillfälle att ta en paus

En barnvakt till din bebis ger dig möjlighet att ta en paus från ansträngningarna som hör till livet som spädbarnsförälder. Att ta hand om en nyfödd bebis kan vara utmattande och uttröttande. Med avlastning från en nanny får du möjlighet till en stunds paus och vila. Tiden du får över kan du lägga på precis vad du vill – oavsett om det gäller arbete, studier, träning eller att ta i kapp några timmar av sömn. Det kan vara extra dyrbart för förstagångsföräldrar, föräldrar med spädbarn med till exempel kolik eller om barnet har varit sjukt under en period och vardagen har känts extra påfrestande.

Skäl 3: barnvakten bidrar med erfarenhet och kunskap

En barnvakt har kunskap och erfarenhet av att ta hand om barn i ditt barns ålder. Nannyn kan därför erbjuda värdefull hjälp och användbara råd. Det kan vara ovärderligt för till exempel förstagångsföräldrar när barnvakten kan bidra med erfarenheter om allt från barns säkerhet till roliga lekar och aktiviteter. Alla barnvakter som jobbar på Toddly har rätt kunskaper med sig eftersom de är noggrant utvalda, bakgrundskontrollerade och säkerhetsutbildade att snabbt agera inom områden som hjärt- och lungräddning samt luftvägsstopp om det alldeles värsta skulle inträffa.

Skäl 4: ökad flexibilitet i vardagen

Genom att anlita en barnvakt ges föräldrarna mer flexibilitet att arbeta, umgås med vänner eller delta i fritidsaktiviteter utan att behöva oroa sig för bebisen. Som spädbarnsförälder ges du mer utrymme att vara spontan och acceptera inbjudningar eller möjligheter som dyker upp utan att tvingas avböja på grund av att du inte har någon som kan vara med ditt barn. En barnvakt kan också hjälpa dig att hantera oförutsedda eller plötsliga händelser. Ibland dyker exempelvis sjukdom eller brådskande möten upp på jobbet.

Skäl 5: när mor- eller farföräldrarna inte har möjlighet att hjälpa till

Vissa familjer har mor- eller farföräldrar som gladeligen spenderar tid med barnbarnen. Många andra inte kan vända sig till dem för att få hjälp. Det kan handla om mor- eller farföräldrar som själva arbetar, bor långt bort, som har problem med rörligheten eller hälsan eller som av andra skäl inte finns tillgängliga för att kunna avlasta sina barn med barnbarnen. För dessa familjer är hjälp från en barnvakt ett utmärkt alternativ.

 

4 tips: förbered er inför din bebis första tid med barnvakt

 1. Träffa din barnvakt innan du bestämmer dig för vem du vill fortsätta med
 2. Välj en trygg, ansvarsfull och pålitlig barnvakt
 3. Förbered de saker som ditt spädbarn och barnvakt kan tänka sig behöva
 4. Berätta för din barnvakt om din bebis och bygg tillit för varandra

Tips 1: träffa din potentiella barnvakt innan du tar ett beslut

Att träffa och lära känna den potentiella barnvakten innan en eventuell fortsatt relation är självklart. Som förälder är det absolut nödvändigt att veta vem det är som spenderar tid med ens spädbarn. En annan anledning till att det är viktigt att först träffas är att det är betydelsefullt med kontinuitet i relationen mellan barn och barnvakt.

Kontinuitet är nyckeln till framgång. Chansen att ni hittar en långsiktig barnvakt ökar om ni får lära känna varandra innan ni planerar ett fortsatt samarbete. Då kan ni bygga en relation och ha i åtanke eventuella preferenser så att samarbetet flyter på smidigt. Sådana preferenser kan handla om resväg till och från hemmet där barnvaktningen sker och tider som passar med båda parters scheman. Hos oss på Toddly får ni som familj alltid träffa er eventuella framtida barnvakt kostnadsfritt för att få en chans att lära känna varandra, känna efter om det är en passande kandidat för er och reda ut de aktuella praktikaliteterna som rör er och ert spädbarn.

Tips 2: välj en trygg, ansvarsfull och pålitlig barnvakt

Chansen att ni får en långsiktig relation med er barnvakt ökar om ni lär känna varandra innan ni inleder samarbetet. För oss går långsiktighet hand i hand med trygghet, ansvarstagande och pålitlighet. Ju mer tid er barnvakt får spendera med ert spädbarn, desto bättre kommer hjälpen att fungera. När er barnvakt känner ert barn kommer hen att bättre veta vad som behöver göras när och hur saker ska göras. Som tidigare nämnt är alla våra barnvakter hos Toddly utvalda, kontrollerade och säkerhetsutbildade inom hjärt- och lungräddning samt luftvägsstopp.

Tips 3: att förbereda det som kan vara nödvändiga under tiden du är borta

Se till att du förbereder allt som barnvakten behöver och kan tänkas behöva för att ta hand om ditt barn innan du låter dem vara ensamma med varandra. Det kommer dessutom att göra din tid ifrån din bebis mer stressfri och du kommer att känna dig lugnare. Saker som barnvakten till din bebis kan vara i behov av är bland annat:

 • Blöjor och våtservetter
 • Ombytes- och ytterkläder
 • Tillräckligt med bröstmjölk eller mjölkersättning
 • Favoritleksakerna
 • Eventuell napp
 • Eventuella mediciner

Förutom detta, se till att förklara hur saker och ting fungerar hemma och visa var olika saker finns någonstans innan barnvaktningstillfället. Det underlättar både för dig som förälder och för din barnvakt om du berättar om ditt spädbarns rutiner som matnings- och sovtider och hur eventuella mediciner ska ges om sådana behövs. Förklara om det finns några allergier, var babysittern ska stå och vilken plats som är den bästa för blöjbyten. Detsamma gäller för eventuell säkerhetsutrustning i eller utanför hemmet. Det kan till exempel vara att visa var babymonitorn eller bilbarnstolen står. Glöm inte bort att byta kontaktuppgifter med varandra så att ni enkelt kan nå varandra under tiden bebisen är ifrån er.

Tips 4: berätta om ditt barn och skapa tillit tillsammans

Varje bebis är unik och har sina egna rutiner, preferenser och behov. Genom att berätta för barnvakten om vem bebisen är kan barnvakten ge bättre omsorg och undvika potentiella problem. Det kan också hjälpa nannyn att skapa en bättre relation med barnet genom att anpassa sig till dess rutiner och behov. Dessutom kan det ge föräldrarna en känsla av trygghet och tillit att veta att barnvakten är informerad och förberedd.

Ökad tillit mellan er som föräldrar och barnvakten till er bebis bidrar till att förbättra relationen på flera sätt. När bebisens föräldrar litar på nannyn känner de sig trygga och kan slappna av under tiden de är borta. Då kan de njuta av sin tid utan att oroa sig för sitt barns säkerhet och välbefinnande. Å andra sidan bidrar en ökad tillit från barnvakten gentemot föräldrarna samarbetet. När barnvakten känner sig trygg med föräldrarna och deras förväntningar kan hen arbete mer självsäkert och effektivt. Genom ett ömsesidigt förtroende mellan föräldrar och barnvakt blir samarbetet mer harmoniskt och tillförlitligt. Det skapar en positiv upplevelse för alla inblandade!

Om ni är intresserade av att boka ett introduktionsmöte med en barnvakt åt ert spädbarn gör ni det enkelt genom att lämna era kontaktuppgifter genom att klicka här. Då kontaktar vi er för att kostnadsfritt berätta mer om hur vi kan hjälpa er.

Redo att prova Toddly?

Intresseanmälan