Testa Toddly redan idag - Få prisförslag

Feber hos bebis

Feber hos bebis
25/04/2023 Alma

Feber är en av kroppens försvarsmekanismer mot infektioner och för bebisar över sex månader är det mycket vanligt att drabbas. Upp till treårsåldern är det vanligt att ha feber tio till tolv gånger om året. Trots detta kan det väcka oro hos en som förälder och det är aldrig kul att se sitt barn med besvär och obehag. Feber betyder inte nödvändigtvis att barn är mycket sjuka, utan det viktigaste är att bedöma allmäntillståndet och om det är någon annan infektion med i bilden. Däremot finns det några grundregler att hålla koll på vid feber hos din bebis som varierar med barnets ålder. I den här artikeln redogör vi för vad feber är, när vårdgivare ska kontaktas och hur du kan göra tiden för ditt barn med feber mer behaglig.

Hur vet jag om det är feber? Sju symptom på feber hos bebis:

  1. Trötthet och allmänt hängig men sover dåligt
  2. Kroppen känns varm vid vidröring
  3. Svettningar
  4. Frossa och huttrande
  5. Avvikande urinering: kissar mindre eller mer sällan
  6. Avvikande sömn: sover mer eller mindre än vanligt
  7. Avvikande aptit: äter och dricker mindre än vanligt

Om temperaturen är 38,0 grader Celsius eller högre räknas det som feber. Det oavsett om det handlar om ett spädbarn, barn eller vuxen. Ta tempen med en febertermometer om du märker ett eller fler av ovanstående symptom hos ditt barn. Mät kroppstemperaturen i rumpan om din bebis är ett år eller yngre för att få det mest säkra resultatet. För barn över ett år kan du fortsätta att ta tempen i rumpan eller byta till att använda en örontermometer.

Under bebisens första levnadsmånader har de ett visst skydd från antikroppar från graviditeten. Du bör som förälder vara extra uppmärksam om ditt spädbarn under sex månader får feber. Om din bebis, oavsett ålder, uppvisar en högre kroppstemperatur än 38,0 grader utan symtom från en annan infektion är det viktigt att kontakta er vårdgivare. Symtom från en annan infektion kan till exempel vara hosta, andra förkylningsbesvär eller magsjuka.

När ska du genast söka vård för bebis med feber?

  • För bebisar under tre månader: oavsett grad av feber
  • För bebisar mellan tre och sex månader: minst 39 graders feber
  • För bebisar under sex månader: minst 38 graders feber och utan symtom från annan infektion, till exempel förkylning, hosta eller magsjuka
  • För bebisar yngre än två år: minst 39 graders feber utan symptom på andra infektioner
  • Om din bebis har feber i minst fyra dygn

Det är även bråttom om din bebis är väldigt sjuk överlag och till exempel inte går att väcka, verkar ha feber med smärtor, gråter otröstligt, uppvisar tecken på uttorkning eller om bebisen uppvisar febersymptom om ni är eller har varit i ett tropiskt land. Om något av ovan stämmer för din bebis ska du omgående kontakta er vårdcentral eller en akutmottagning om vårdcentralen inte är öppen (källa: 1177).

När ska du ringa 112?

  • För alla barn, oavsett ålder, ska akut vård alltid sökas vid en kroppstemperatur på 41 grader.
  • Om din bebis eller ditt barn har feberkramper för första gången. Klicka här för att läsa mer på 1177 om feberkramper.

Behandling av feber för bebis

Eftersom feber är en av kroppens försvarsmekanismer mot infektioner bör feber hos din bebis inte behandlas såvida inte något av kriterierna nämnda under rubriken När ska du genast söka vård för bebis med feber? uppfylls. Oftast går feber över av sig själv utan behandling. Däremot, om ditt barn verkar känna obehag och gnäller mycket eller äter och dricker mindre än vanligt kan barn över sex månader få receptfria läkemedel som är febernedsättande. Är din bebis yngre än sex månader är det bäst att rådfråga din vårdcentral eller ringa 1177 innan du använder något läkemedel.

Läkemedel för barn finns i flera olika former för att det ska vara lätt att svälja och du kan få rådgivning från ditt närmsta apotek om vilken typ som passar ditt barn. Om du ändå upplever det som svårt att få sitt barn att svälja sin medicin kan klicka här för att läsa om våra fem bästa tips på hur du kan dölja smaken av medicin för att enklare ge ditt barn läkemedel. Febern i sig kan inte förebyggas och det går inte att undvika att ditt barn kommer att smittas ibland, men en god hygien minskar risken för att smittor sprids och att din bebis får infektioner som kan leda till feber.

 

Minska risken för infektioner och feber: fem hygienåtgärder

  1. Regelbunden handtvättning. Ditt barns och dina egna händer ska tvättas med tvål och vatten efter varje toalettbesök, blöjbyte, måltid och vistelse på allmän plats.
  2. Undvik att umgås med personer som känner sig sjuka. I de fall där det är oundvikligt är det rekommenderat att träffas utomhus eftersom infektioner sprids lättare i inomhusmiljöer.
  3. Spendera mycket tid utomhus: oavsett årstid.
  4. Hosta och nys i armvecket. Barn petar sig ofta i munnen, näsan eller ögonen och där fastnar virus och bakterier enkelt. Genom små åtgärder som att försöka lära ditt barn att hosta och nysa i armvecket istället för händerna minskar risken.
  5. Undvik rökiga miljöer. Rökiga rum och platser irriterar barns slemhinna i luftvägarna och gör barnet mer mottaglig för infektioner. Det gäller i synnerhet tobaksrök.

Infektioner som leder till feber är utmattande och barn behöver tid för vila och återhämtning. Stanna hemma från förskolan tills att ditt barn har fått tillbaka orken och har kraft till att delta i aktiviteterna på förskolan en hel dag. En bra tumregel är att stanna hemma ett dygn efter att febern är borta. Kom däremot ihåg att ha bakgrunden till febern i åtanke. Bedöm helt enkelt ditt barns allmäntillstånd. När ditt barn behöver vila finns det några saker du kan göra för att göra tiden så behaglig som möjligt.

Hur du kan finnas där för din bebis med feber

  • Håll ditt barn sällskap: det hjälper barnet att ta det lugnt och dämpar känslan av ensamhet och rastlöshet.
  • Leka lugna lekar: ha roligt tillsammans och låt barnet själv avgöra hur mycket hen orkar.
  • Anpassa kläder efter ditt barns mående: om barnet fryser och huttrar ska du klä på mer kläder eller bädda ner en ytterligare filt. Klä av och ta bort filten om barnet är varmt och svettas. Du kan även öppna ett fönster vid behov.
  • Ge barnet sin favoritmat och dryck: det är vanligt att aptiten minskar vid feber. Med lite extra kärlek och omsorg blir det ofta lättare för barnet att få i sig något, även om barnet äter mindre än vanligt en kortare period.
  • Ge barnet mycket vätska: ett barn med feber riskerar att bli uttorkad. Säkerställ att ditt barn dricker mer än i regel. Välling, saft och isglass är utmärkta alternativ att variera med vatten.

Redo att prova Toddly?

Intresseanmälan