Testa Toddly redan idag - Få prisförslag

Försiktighetsåtgärder i solen för bebis: om UV-strålar & skydd

Försiktighetsåtgärder i solen för bebis: om UV-strålar & skydd
10/07/2023 Alma

Tiden som småbarnsförälder består av nya utmaningar och ett oändligt antal beslut att fatta. Att ta rätt försiktighetsåtgärder i solen för din bebis är av största vikt. Barns hud, och framför allt spädbarns, behöver särskilt skydd eftersom den är mycket mer känslig än vuxnas. Här reder vi ut allt om bebisar och UV-strålning och delar med oss av de bästa tipsen för solskydd. Visste du till exempel att även om det är molnfritt kan hälften av solens skadliga UV-strålar tränga igenom skugga? Det är därför viktigt att vara medveten om att även under ett träd eller parasoll kan din bebis bli utsatt för skadlig strålning. Dessutom kan en t-shirt i ett tunnare material, såsom bomull, endast erbjuda ett solskydd på ungefär SPF 10. Det är därför viktigt att använda andra solskyddsåtgärder och en kombination av olika typer av skydd.

I allmänhet är solskydd viktigt oavsett ålder och årstid, men det är särskilt avgörande för barn i soligt väder och klimat. Både ljus och mörk hy behöver skyddas från solen för att undvika solskador och ökad risk för hudförändringar i framtiden. Att implementera rätt solskyddsåtgärder från tidig ålder hjälper till att skapa goda vanor och skydda barnets hud på bästa möjliga sätt. Fortsätt läsa för att få värdefulla tips och råd om hur du kan skydda din bebis från solen. Med våra tips kan du göra solsäkerheten till en prioritet samtidigt som ni kan njuta av sommaren tillsammans.

Bebisar och sol: fem tumregler och försiktighetsåtgärder

 1. Bebisar som är yngre än ett år bör undvika att vara exponerade för direkt solljus helt och hållet
 2. Barn, såväl yngre som äldre, bör undvika att vara exponerade för direkt solljus en längre tid när solen är som starkast
 3. Kombinera olika typer av solskydd, som kläder, solhatt och solglasögon
 4. Solkräm ska användas som ett komplement på till exempel ansikte, händer, nästipp och fötter, det vill säga de kroppsdelar där kläderna inte täcker
 5. Barn ska använda solkräm som är speciellt framtagen för barn, vattenfast och med minst SPF 30 i solskyddsfaktor

Viktigt att veta om bebisar och UV-strålning är…

 • Att barns hud och ögon är mer solkänsliga än vuxnas
 • Hur olika typer av kläder skyddar mot solen
 • Att UV-strålningen är starkare i vissa miljöer

Barns hud, framför allt spädbarns, är mycket mer känslig än vuxnas

Huden hos bebisar är tunnare och har en mindre mängd pigment. Risken att utveckla hudcancer som vuxen ökar ju mer UV-strålning man utsätts för som barn. Rekommenderat är att undvika direkt solljus för bebisar helt och hållet, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Dessutom bör alla barn avhålla sig från direkt solljus en längre tid mitt på dagen.

Det är särskilt betydelsefullt att skydda spädbarns ögon

UV-strålning har en större förmåga att tränga igenom ögonlinsen hos ett barn än hos en vuxen. Barn har nämligen förhållandevis en större pupill och därmed större ljusgenomsläpp. Därför ska solglasögonen anpassade för barn vara en självklar del av solskyddet, precis som solhatten och solkrämen.

Kläder kan fungera som solskydd…

Om de används rätt! Ett tunt klädesplagg skyddar sämre mot solen än ett plagg med tät vävning. En vanlig t-shirt av bomull motsvarar ett solskydd på ungefär SPF 10 och klädesplaggets täckning påverkar naturligtvis också solskyddet. En långärmad tröja skyddar naturligtvis bättre än en kort och många material ger ett sämre skydd om de är våta eller töjda. Kombinera därför kläderna med andra solskyddsåtgärder, som solhatt och solglasögon. De oskyddade delarna av kroppen ska kompletteras med solskydd i form av solskyddsfaktor. Barn ska skyddas med vattenfast solkräm som är gjord för barn och av minst solskyddsfaktor SPF 30.

Solen är starkare i vissa miljöer

Solens strålar är mer skadliga på vissa platser än andra. Det typiska exemplet är på stranden. Vatten, och än mer vit sand, reflekterar solens strålar och ökar risken för solskador. Snö har samma effekt. Det är viktigt att veta att bebisars hud även kan bli skadad i skuggan eller genom fönsterrutor. Kombinera alltid olika typer av solskydd och komplettera parasollet med kläder, solhatt och solglasögon för barn. Under längre bilresor i soligt väder bör en solfilm fästas på fönsterrutan.

Solskyddsfaktor: motverka de fyra vanliga misstagen

 1. Fyll på med solkrämen regelbundet. Upprepa proceduren minst var eller varannan timme eftersom effekten av solskyddet minskar över tid. Öka frekvensen mellan appliceringen efter bad.
 2. Var generös och använd ett tjockt lager av solkräm. Ungefär två matskedar är ett bra riktmärke för täckning av hela kroppen. Ett för tunt lager ger en liten till ingen effekt.
 3. Kontrollera solskyddsfaktorn från förra sommaren. Solkräm är en färskvara som kan bli för gammal. Den kan skikta sig, bli rinnig eller börja lukta. Se den angivna hållbarhetstiden på förpackningen.
 4. Flytta bort solkrämen från det direkta solljuset. Låt den inte ligga framme i solen efter att du har använt den. På så sätt håller effekten av produkten längre.

Att etablera en god rutin för användning av solkräm för små barn

 1. Börja smörja tidigt
 2. Involvera ditt barn i smörjningen
 3. Smörj in första lagret redan hemma
 4. Var en förebild. Använd solkräm själv!

Tips 1: börja smörja tidigt

Så snart bebis har börjat krypa och gå är det dags att börja använda solskyddsfaktor i form av solkräm. Det ska användas på de kroppsdelar som inte täcks av kläder. Liksom med allt annat behöver barn träning för att lära och vänja sig vid nya rutiner. Kläder bör självklart anpassas efter väder, men solskydd i form av solkräm kan användas även tidigt på våren när solen börjar visa sin närvaro. Genom att introducera solkrämen och rutinen med att smörja in huden när skiner på våren blir processen mycket enklare. Det kommer att löna sig när sommaren anländer och solkrämen blir ännu viktigare för att skydda din bebis hud.

Ämnet om att tidigt skapa goda rutiner har vi skrivit mycket om tidigare. Klicka här för att läsa om hur du lär din bebis att somna själv. Klicka här för att läsa om hur du implementerar vanan att gå på pottan och sluta använda blöjan.

Tips 2: involvera ditt barn i solkrämssmörjningen

Lär ditt barn att använda solkrämen! En bra strategi för att lära sitt barn att använda solkräm är att visa hur du smörjer in dig själv. Samtidigt bör du förklara på ett glatt sätt varför den är viktigt att använda. Skapa en lugn och rolig miljö för att smörjningen ska bli en positiv upplevelse för din bebis. Du kan försöka komma på en spännande saga medan ni applicerar krämen eller lyssna på glada visor under processens gång. Använd en spegel så att barnet kan se både dig och sig själv. Då blir lärandet mer engagerande. Var kreativ och njut av stunden tillsammans! Glöm inte att använda positiva förstärkning genom att berömma ditt barn när de är delaktiga i solkrämssmörjningen.

Tips 3: smörj in första lagret innan avfärd

Utflykter till stranden, nöjesparken eller fikastunden kan ibland vara stressiga föräldramoment. Det kan vara svårt att smörja in solkrämen när ditt barn är distraherat eller när du själv har händerna fulla. För att undvika stressen kan du smörja in det första lagret av solkräm innan ni lämnar hemmet. På det sättet har du mer utrymme att hitta en lämplig tid och plats att fylla på med solkräm nästa gång. Genom att förbereda det första lagret innan ni ger er iväg blir den stressfria processen en mer behaglig upplevelse för både dig och ditt barn. Dessutom kommer ditt barn att se solkrämen som en naturlig del av rutinen, vilket underlättar smörningsprocessen under resten av dagen.

Tips 4: var en god förebild!

Bebisar och barn lär sig genom att observera, imitera och härma. Som förälder har du en unik möjlighet att vara en god förebild när det gäller användning av solkräm. Genom att konsekvent använda solkräm själv kommer ditt barn att vara mer benäget att delta själv i processen. Dessutom kommer det att vara lättare för ditt barn att förstå vikten av att använda solskydd.

Att komma ihåg i sommar

Att skydda våra bebisar och barn från solen är en uppgift som vi som föräldrar inte får underskatta. Var medveten om riskerna och implementera solskyddsåtgärder från tidig ålder – både för hud och ögon. Genom att kombinera olika typer av skydd och använda rätt solskyddskrämer med rätt SPF kan vi minska risken för solskador och hudförändringar i framtiden. Täckande kläder med tät vänving, solhatt och solkräm för barn anses ofta vara självklara solkyddsåtgärder. Men det är också viktigt att komplettera skyddet med solglasögon för barn. Njut av sommaren tillsammans med familjen! Vi hoppas att vi har kunnat hjälpa er att prioritera solsäkerheten. Ett litet instick på temat sol och säkerhet: Två tips för att bidra till den gröna omställningen är att installera laddbox hemma (om du har elbil) och att installera solceller på taket (du kan även koppla batteri till solceller för att lagra solenergi). Anlita elektriker från Qlel för bästa resultat.

Redo att prova Toddly?

Intresseanmälan