
När hostan är ett faktum hos ditt barn kan situationen kännas hopplös när det inte finns hostmedicin som verkar dämpande eller slemlösande nära till hands, eller om ditt barn vägrar att äta medicinen på grund av dess smak. Hosta kan hålla ditt barn vaken om natten och hemma från förskola eller skola. Dessutom kan besvären kan vara smärtsamma och orsaka kräkningar.
Det finns däremot huskurer, husmorstips och egenvård med hjälp av saker som ofta finns hemma som kan hjälpa i stunden. Vissa metoder kan verka underligare än andra, men om något lindrar är befrielsen mödan värd. Bara vid den enkla sökningen ”huskur hosta” på Google ges över 65 000 sökresultat om hur ret-, torr- och slemhosta kan lindras. Här listar vi våra bästa och mest effektiva huskurer!
Husmorstips som hjälper
Huskurer är grepp som saknar vetenskapliga belägg och husmorstipsen i den här artikeln ska därför inte ersätta medicinsk rådgivning eller läkarbesök vid situationer som kräver det. Enligt 1117 om ’hosta hos barn’ är det barnets övergripande tillstånd som avgör huruvida en läkare borde kontaktas eller inte. Generella rekommendationer är att det ska sökas vård om barnet har hög feber eller har haft feber i mer än fyra dygn, har andningssvårigheter eller om det piper när barnet andas. Så länge knepen och ditt barns tillstånd är harmlösa skadar det inte att testa en hederlig huskur. Hostan kan bero på olika saker, oftast förkylning, och den brukar gå över av sig själv.
Mer om feber hos bebis kan du läsa i vår artikel genom att klicka här.
Lindra hosta hos barn – 4 huskurer
Men, ibland kan det däremot ta veckor innan hostan ger sig. Situationen kan kännas desperat och då är många föräldrar villiga att testa vad som helst för att ge sitt barn ro från hostbesvären. Då funkar faktiskt klassiska husmorsknep väldigt bra! Nedan listar vi fyra huskurer och knep mot barnhosta som kan hjälpa.
1. Lök mot hosta (lägga under sängen)
En infusion av gul lök med varmt vatten intill barnets säng är en klassisk och populär huskur. Det kan verka hostdämpande och öka sömnkvalitén. Dessutom är det jätteenkelt att förbereda och det enda du behöver göra är att:
- Lägga grovhackade bitar av en gul lök i ett par deciliter kokhett vatten i en skål.
- Placera skålen utom räckhåll för barnet, men samtidigt nära huvudänden av sängen.
- Säga god natt och njuta av en hostfri och lugn natt för ditt barn!
Var beredda på att skålen kommer att orsaka en lukt av lök i rummet vilket försvinner om du öppnar upp för att vädra. Men oroa dig inte, löklukten kommer inte att sätta sig i textilier eller dylikt. Det är ångorna från skålen med lökinfusionen som hjälper mot hostan, framför allt vid torr och kall luft, likt effekten från en blötlagd handduk med varmt vatten med Tigerbalsam. Eftersom barn under två år inte bör vara i kontakt med Tigerbalsam är lökbad ett bra alternativ både för yngre och äldre barn som kan upplevas ha liknande effekt.
2. Lindra rethosta med honung
Observera att barn under ett års ålder rekommenderas att inte äta honung, enligt Livsmedelsverkets råd om mat för spädbarn. Om du vill läsa mer om Livsmedelsverkets rekommendationer kan du klicka här. Honung kan vara en utmärkt huskur för att behandla hostbesvär för er med barn över ett år. Det finns olika sätt att servera honungen till dina barn, beroende på vad de tycker om och vad som passar bäst för stunden. Här presenterat tre populära varianter:
En matsked honung: Om dina barn tycker om smaken av honung kan det räcka att ge dem en matsked för att lindra hosta
Varmt honungsvatten: Att tillsätta ett par matskedar honung till en halv kopp varmt vatten ser till att ditt barn får i sig vätska samtidigt som det kan dämpa hostan. Vätska är lenande i halsen i sig, vilket kan underlätta för ditt barn att hosta upp slem.
Honung tillsammans med citron: Blanda en matsked av lika delar färskpressad citronsaft med honung och mata ditt barn med sked, eller tillsätt färskpressad citronsaft tillsammans med honung till varmt vatten och servera som dryck.
3. Skölja näsan med saltvatten
Att rensa näsan hjälper att öppna upp bihålorna och underlätta andning och minska besvär. För att kunna göra en nässköljning behöver du en koksaltlösning och en sådan kan du göra hemma med de två ingredienser som finns i allas hem.
Gör egen koksaltlösning:
- Blanda en deciliter vatten med ett kryddmått salt.
- Rör om till dess att saltet är helt upplöst.
- Häll över koksaltlösningen i en behållare som är lätt att hålla från.
4. Spola näsan med nässköljare för barn
På apoteket finns det speciella nässköljare att köpa, exempelvis i pipett-form, men även en mindre tillbringare från köket fungerar så länge du kan hålla vätskan från behållaren in i näsborren. Det brukar vara mest behagligt att använda ljummet vatten för att spola näsan.
Så spolar du näsan med nässköljare:
- Ställa dig vid ett handfat. Ha gärna med dig en handduk nära till hands.
- Böj försiktigt huvudet på barnet och låt överkroppen följa med.
- Håll vattenbehållaren mot ena näsborren och andas genom munnen. Om du lutar barnets huvud åt höger ska du hälla saltvattnet i den vänstra näsborren.
- Låt koksaltlösningen rinna från den vänstra näsborren till den högra.
- Hjälp barnet snyta sig försiktigt genom den skölja näsborren om du upplever att saltlösningen rinner igenom trögt.
- Repetera sedan med andra näsborren.
Saltvattnet kommer att ta med sig slem och snor ner i avloppet och förhoppningsvis kan detta lindra de förkylningssymtom (som ofta medför hosta).
Dölja smaken av hostmedicin – 5 tips
Många föräldrar kan uppleva det svårt att få sitt barn att få ner medicin. Det som är äckligt åker ofta ut igen eller kanske ditt barn vägrar att helt enkelt svälja flytande medicin eller tabletter. Därför kan det vara aktuellt att dölja medicinsmaken för att lindra hostan hos barn. Dessa knep fungerar både för medicin i vätskeform och för tabletter om du har äldre barn. Då kan tabletterna krossas och blandas ut, eller helt enkelt gömmas. Här kommer våra fem bästa tricks för att dölja medicinsmaken och för att få ditt barn att ta sitt läkemedel:
1. Äppelmos för att gömma smaken
Just äppelmos fungerar mycket bra när det gäller att gömma smaken av medicin. Blanda helt enkelt den flytande eller krossade (om den är i tablettform) medicinen med moset och mata ditt barn med sked. Om ditt barn inte tycker om äppelmos fungerar även en annan sylt som ditt barn föredrar.
2. Blandsaft för att enklare svälja hostmedicin
Blanda ett glas med blandsaft, men ändra proportionerna och gör den mer koncentrerad än ett vanligt glas. Förslagsvis kan du blanda en del saftkoncentrat med en del vatten och därefter tillsätta den flytande medicinen till drycken. Låt ditt barn därefter dricka blandningen.
3. Is och isglass dämpar smaklökarnas känslighet
Det kan vara lättare för dina barn att svälja flytande medicin efter de har sugit på en isbit eller ätit en isglass. Då upplevs smaken av läkemedlet som svagare eftersom kyla minskar smaklökarnas sensitivitet.
4. Mildra eftersmaken med smakstarka livsmedel
Mat med stark smak har en god egenskap att dämpa eftersmaken av läkemedel. Förslag på mat som du kan ge ditt barn efter att medicinen är svald är pepparkakor, lakrits, apelsinklyftor eller kakao.
5. Göm medicinen i en makaron
Om ditt barn är äldre kan du be din läkare om att få läkemedlet i tablettform som ofta smakar mindre än vätskealternativen. En tablett kan därefter enkelt gömmas inuti en makaron och vara lättare att svälja.
Utöver ovannämnda husmorsknep kan du som förälder också se till att ditt barn får i sig mycket vätska. Erbjud vad ditt barn tycker smakar bäst, så som exempelvis vatten, saft eller te. Dryck är slemlösande och det underlättar för barnet att hosta upp slemmet. Samtidigt kan du också passa på att bädda ditt barns säng med extra kuddar för att höja huvudänden av sängen, vilket kan hjälpa till med att göra andningen lättare.