
I frågan om vilken blöja som är den bästa för sin bebis är det många parametrar som ska stämma. Från storlek och passform till material, absorptionsförmåga och pris. Behovet ändras dessutom i takt med att din nyfödde växer, blir större och rör på sig mer. Längs vägen kan ni mötas av bakslag i form av blöjeksem eller svampinfektion på huden. Vi hjälper dig att navigera bland alternativen på marknaden, särskilt med beaktande känslig bebishud.
När blöjan är bra kommer den att:
- Motverka läckage
- Vara skonsam mot känslig bebishud
- Visa tydligt med indikator att blöjan är full
- Vara smidig att sätta på och ta av
När blöjan passar kommer den:
- Inte att lämna glipor i benen
- Inte sitta så tight att det blir märken på huden
Snabbguide: blöjmodeller anpassade för olika åldrar
- Nyfödd under 6kg: öppna blöjor
- Bebis mellan 6-10kg: Blöja med flikar
- Krypande eller gående: byxblöja
Nyfödd bebis under 6kg.
Det är vanligast att börja med en blöja med omlottknäppning för nyfödda barn. Dessa kan kallas för öppna blöjor eller tejpblöjor. Det beror på att knäppningen sitter lågt ner på magen för att den inte ska skava mot naveln. Knäppningen, som fungerar som ett kardborreband, ser också till att du själv kan reglera hur tätt åtsittande blöjan ska vara i midjan. Blöjor i storlek 1 brukar passa de flesta bebisar som är nyss födda, vilket också inkluderar tidigt födda barn.
Observera att viktintervallen ska användas som vägledning. Barn har, precis som vuxna, olika kroppstyper. En lång bebis kan till exempel väga lika mycket som en kortare men ändå bära en annan blöjstorlek.
Bebis mellan 6-10kg.
För bebisar som väger mer än 6 kilo har många märken blöjor med flikar eller sidovingar, likt den öppna blöjan. Den stora skillnaden mellan den öppna blöjan och den med flikar är knäppningen över naveln. Nu är naveln inte lika känslig och linningen är utformad för ökad komfort och motverkan mot läckage. Vid rätt teknik kan en blöja med flikar bytas med en hand. Den andra handen håller samtidigt fast barnet på skötbordet för extra säkerhet.
Krypande eller gående bebis.
Från den tiden din bebis börjar krypa och gå (en del barn börjar gå direkt) brukar byxblöjan vara aktuell för många familjer. Blöjbytena blir helt enkelt mer utmanande ju mer ditt barn börjar röra på sig. En byxblöja är inte bara enkel att dra på och av, utan den tillåter också bebis att röra på sig utan läckage. Den ska hålla tätt oavsett om bebisen kryper, sitter, ligger, rullar eller står. När det är dags för potträning är en byxblöja smidig eftersom barnet själv kan dra av sig blöjan.
Läckande blöja på natten: två orsaker
- Fel storlek (oftast för liten)
- Felaktigt påsatt
Fel storlek
När en blöja läcker är det oftast för att den är för liten. En för liten blöja orsakar läckage på grund av två orsaker. För det första sitter blöjan inte rätt mot kroppen. Det kan orsaka glipor och springor som orsakar läckage. Dessutom är en för liten blöja naturligtvis obekväm för en bebis. För det andra kissar barn mer ju äldre de blir, vilket innebär att blöjors absorptionsförmåga ökar med blöjans storlek. En blöja i rätt storlek ska hålla en bebis torr under hela natten och behöver bara bytas om barnet har bajsat.
Felaktigt påsatt
Blöjan behöver naturligtvis sättas på korrekt för att motverka läckage. Öppna blöjor och blöjor med flikar/sidovingar ska justeras så att du får plats med två fingrar mellan linningen och magen. Då ska blöjan sitta tillräckligt nära kroppen. Se till att läsa instruktionerna för din blöjmodell om hur du sätter på den korrekt på din bebis. Vissa varumärken har till exempel flikar som ska vikas ut under rumpan. Om du hoppar över ett steg som detta kommer blöjan garanterat att läcka.
Känslig bebishud
Barns hud är mycket tunnare än vuxnas vilken gör bebishud extra känslig. Det är därför viktigt att vara försiktig med hur du tar hand om och rengör din bebis hud för att undvika hudirritation. Bebisars hud ska vara ren och torr utan att den tvättas för ofta. Starka produkter, som oljor och krämer för vuxna, ska undvikas helt och hållet. Använd istället milda, parfymfria och dermatologiskt testade produkter som är speciellt framtagna för bebisar och barn. Nedan listar vi våra bästa tips för att minska risken för hudirritation av blöjan.
Motverka blöjeksem och röd rumpa av blöja: fem viktiga insatser
- Byt blöja regelbundet. Fukt, värme och avföring irriterar huden. Därför ska blöjan bytas direkt när ditt barn har bajsat. För nyfödda barn kan blöjan behöva bytas så ofta som efter varje måltid. Däremot blir blöjan inte fuktig direkt efter att bebis har kissat. Byt istället blöjan när dess våtindikator visar att det är dags eller om du känner att bebis rumpa är fuktig.
- Rengör noggrant. Rengör rumpan och huden runtomkring noggrant vid varje blöjbyte. Använd vatten, babyolja eller milda och oparfymerade våtservetter speciellt framtagna för känslig bebishud. Torka varsamt utan att gnugga för att undvika ytterligare irritation.
- Lufta rumpan. Genom att låta din nyfödde vara utan blöja kortare perioder hinner huden andas och torka ordentligt. Det kan till exempel göras under blöjbytet på skötbordet. Låt den känsliga bebishuden under blöjan luftas regelbundet och risken för hudirritation kommer att minska drastiskt.
- Använd barriärkräm. Om ditt barns hud är irriterad kan du applicera en skyddande barriärkräm mellan blöjbytena. Det kan vara extra användbart om bebis har diarré. Använd till exempel en zinkkräm som lägger sig som en skyddande hinna över huden. Rådfråga ditt apotek eller barnläkare om du är osäker.
- Behandla redan vid första tecknet. Hudirritationen börjar oftast runt ändtarmsöppningen. Genom att använda en barriärkräm vid första tecknet på irriterad hud förebygger du att det sprider sig. Blöjeksem ser ut som små knottror eller blåsor över huden. Observera att krämer eller puder inte behöver användas i förebyggande syfte – bara när du ser tecken på symptom.
Generella råd är att välja en blöja som är anpassade efter bebisars hud, precis som de flesta blöjor är. De är ofta tillverkade av andningsbara material och innehåller inga onödiga kemikalier, parfymer, lotioner eller färgämnen. Om din bebis upplever svår hudirritation som är återkommande eller svårt att bli kvitt med ska ni kontakta barnläkare.
Svampinfektion ger röd rumpa
Svampangrepp kan vara en annan av orsakerna till röd rumpa hos bebisar. En vanlig svampinfektion som kan leda till irriterad hud är jästsvampen Candida Albicans. Infektioner av denna svamp kan uppstå när den naturliga jästsvampfloran på bebisens hud överväxer och orsakar irritation. Det kallas blöjdermatit eller blöjutslagssvamp när det är huden i blöjområdet som är irriterat.
Symptom på svampinfektion i blöjområdet:
- Bebisens rumpa är skinande röd
- Bebis uppvisar obehag, ömhet eller klåda i huden
- Rodnad i ljumskvecken med vitaktig beläggning
Likväl som med blöjeksem motverkar du svampinfektion genom att hålla huden torr och ren. Se till att spädbarn får låta huden i blöjområdet andas ofta. Torka med babyolja eller anpassad våtservett när det behövs. Det är också viktigt att huden i vecken hålls torra och får andas. Extra utsatt för svampinfektion är huden i vecken vid ljumskarna. Däremot, om svampinfektionen har utvecklats måste den behandlas. Kontakta genast vård – din barnläkare eller barnavårdscentralen.
Vanliga frågor om blöjanvändning
Hur många blöjor behövs om dagen?
Under det första året med din nyfödde bebis kommer du att behöva byta blöja många gånger. Det beror på den känsliga bebishuden och att spädbarn kissar och bajsar mycket. Enligt 1177 går det åt ungefär åtta blöjor om dygnet. Det motsvarar ungefär 240–250 blöjor i månaden. Antalet blöjor per paket varierar mellan märken. Vanligtvis brukar ett paket för nyfödda innehålla mer eller mindre än 20 blöjor. Vissa märken säljer också paket i storlek som ska motsvara en månad.
Vad kostar blöjor?
Som ovan nämnt varierar storleken per blöjpaket mellan märken. Likväl varierar priset på blöjorna. Det är därför svårt att ge en exakt siffra på vad blöjor kostar. Enligt sammanställning av Konsumentverkets beräkningar 2022 (Försäkringskassan 2022) av normala kostnader för barn presenterade av Försäkringskassan kostade blöjor 3842 kronor per barn mellan 0–3 år. Genomsnittskostnaden landar på ungefär 1280 kronor årsvis, fastän Konsumentverket redovisar att kostnaden är högre det tredje levnadsåret än det första.
När och hur ska mitt barn sluta med blöja?
Det finns ingen speciell ålder när barn bör sluta med blöja. Runt tiomånadersåldern är det rekommenderat att börja försöka introducera pottan. Men, endast om bebis själv vill och i den takt som hen tillåter. Runt tvåårsåldern vittnar många föräldrar om hur bebisars starka vilja börjar visa sig. Då är kan det hända att barn vägrar att prova på nya saker. Därför kan det vara fördelaktigt att ha inlett potträningen innan den fasen. Dessutom är användning av pottan bättre för känslig bebishud än blöja. Läs mer här om potträning och sluta med blöjan för våra råd om när det är dags och tips på hur du ska gå till väga.
Bygg en långvarig relation från blöjbytena
Tiden för blöjbyten är fantastiska tillfällen att skapa kroppskontakt med ditt barn, småprata, sjunga och leka. För att göra stunden mer interaktiv och engagerande kan du sätta upp en spegel eller hänga en mobil med färgglada figurer över skötbordet. Det ger ditt barn något intressant att titta på under tiden du byter blöjan.