
Magsjuka hos bebis är ett vanligt besvär. Det är mycket smittsam mag- och tarminfektion som kan orsakas av både bakterier, virus och parasiter. Det påverkar mag-tarmkanalen och symptomen brukar komma plötsligt. Det första tecknet är ofta kräkningar, medan diarrén kan komma senare och pågå under en längre period. Oftast bryter sjukdomen ut en eller två dagar efter kontakt med smittämnet men i de flesta fall blir tillståndet snabbt bättre. Däremot är det viktigt att vara medveten om att risken för uttorkning högre hos små barn. Särskilt spädbarn och bebisar under 6 månader löper större risk att bli allvarligt påverkade av magsjuka. I den här artikeln guidar vi dig igenom processen med att ta hand om en kräksjuk bebis. Dessutom besvarar vi frågan om hur länge smittämnena stannar och smittar från leksaker och andra föremål.
Magsjuka: allmän information
- Magsjuka på läkarspråk: gastroenterit
- Inkubationstid: 1–4 dagar. Varierar beroende på orsak för sjukdom (bakterie, virus eller parasit).
- Smittorisk: mycket hög och smittsam fram till minst två dygn efter det sista uppvisade symptomet.
- Spridning: när smittämnen från avföring eller kräkningar kommer in i munnen.
- Smittfrihet: barn kan gå tillbaka till förskola eller skola när hen äter normalt och inte har kräkts eller haft diarré på minst två dygn.
- Vanligast förekommande: på vintern då förskolegrupper, skolklasser och familjer umgås mycket inomhus.
- Vanliga virus: rota- och norovirus. Rotaviruset är det vanligaste magsjukeviruset hos barn i Sverige
- Vanliga bakterier: Campylobacter, Salmonella och olika typer av coli (ofta känd som turistmage)
Sex symptom på magsjuka hos bebis:
- Kräkningar
- Diarré med lös eller vattnig avföring
- Feber
- Illamående
- Magont och kramper
- Trötthet och orkeslöshet
Symptomens förlopp
Magsjuka hos bebis den vanligaste orsaken till kräkningar och diarré. Det är vanligt att barn tappar matlusten när de är sjuka. Kräkningarna varar vanligtvis i max ett par dagar, medan diarrén kan dröja sig kvar längre. Var beredd på att diarré kan gå över efter ungefär en vecka. Om diarrén fortsätter i upp mot två veckors tid bör ni kontakta en läkare. När små barn har starka kräkningar och har kraftig diarré är risken mycket stor för vätskebrist, framförallt för barn under ett år. Många tappar matlusten och det är svårt att behålla mat och dryck vid upprepade kräkningar. Då är det viktigt att ge rikligt med vätska. Det brukar vara enklast att erbjuda små barn små mänger vätska ofta. Beroende på bebis ålder är det bröstmjölk, ersättning eller vatten som är aktuellt.
Uttorkning vid magsjuka hos bebis
Än mer allvarligt är att vätskebrist kan leda till svår uttorkning vilket inte alls är bra för bebisar. Vanliga kännetecken är kallsvettningar, kalla händer och fötter, ovanlig trötthet och mindre urinering än vanligt. Vid uttorkning behöver du ersätta den förlorade vätskan. För små bebisar brukar det vara mest effektivt att amma eller ge ersättning i små mängder med korta mellanrum. Äldre barn som äter fast föda behöver få i sig vatten, men det är även mycket viktigt att det innehåller vätskeersättning. Vätskeersättning innehåller salt som hjälper tarmkanalen att ta upp vätska. Det reducerar diarrén. Dessutom innehåller vätskeersättning socker som hjälper att sprida ut vattnet och saltet i kroppen.
Två råd om bebis inte vill dricka
- Mata bebis med vätskan på en tesked. Om barnet har omfattande kräkningar mycket kan du behöva ge två teskedar ungefär var femte minut. Barn som inte ännu äter fast föda ska dricka bröstmjölk eller ersättning. Äldre barn kan dricka vatten och vätskeersättning.
- Det finns särskilda doseringssprutor avsedda för barn som gör det möjligt att ge barnet små mängder vätska åt gången. Droppa vätska längs insidan av barnets kind och låt det rinna ner i halsen. Då kan ditt barn dricka utan att behöva svälja. Spruta inte direkt i gommen – då riskerar du att ditt barn får kväljningar.
Källa: 1177
Fem smittvägar för magsjuka:
- Direktkontakt med smittad person
- Vidröra föremål med smittämnen (leksaker, handtag, etc.)
- Genom att dela mat eller dryck med smittad person
- Dåligt hanterad mat eller dryck
- Luftburna partiklar som sprids när smittad person kräks
Hur sprids magsjuka via leksaker?
Smittämnen från magsjuka har förmågan att sitta kvar och överleva på ytor och föremål efter att sjukdomen har avtagit. Vanliga platser där smittämnena lever vidare är på handtag, klädesplagg och leksaker. Det är därför viktigt att vara medveten om potentiella smitthärdar för att kunna vidta lämpliga åtgärder och minska smittan.
Hur länge smittämnen kan smitta från föremål beror i stor utsträckning på föremålets material. En allmän tumregel är att magvirus på föremål med en hård yta, exempelvis plast- och träleksaker, har förmågan att fortsätta smitta i flera dagar. Mjuka föremål är däremot ännu mer mottagliga för smittämnen. På gosedjur och yllekläder kan smittämnen leva kvar i två veckor efter att de har blivit kontaminerade. Efter tillfrisknande ger den kortvariga immuniteten endast ett tillfälligt skydd mot återinfektion, vilket innebär att det är möjligt att bli sjuk kort inpå igen.
Hur kan jag förhindra smittspridning via leksaker?
- Genom att regelbundet rengöra och tvätta leksaker och gosedjur som din bebis ofta använder kan du begränsa att smittämnena sprider sig. Använd varmt vatten och tvål eller såpa på hårda leksaker och föremål. Gosedjur kan tvättas i ett varmt program i tvättmaskin (eller naturligtvis för hand) med tvättmedel. Följ leksakstillverkarens anvisningar för rengöring och tvätt om du är osäker.
- Separera leksaker och undvik att fler barn delar på samma leksaker när du vet om att det går magsjuka hos bebis i er närhet. Dessutom kan du undvika att en leksak med smittämnen blir borttappad bland många andra leksaker. På det sättet minskar du möjligheten att sprida smittämnen mellan fler barn eller att ditt barn blir smittat igen efter tillfrisknande.
Förhindra smittspridning bland barn: fler tips
- Håll syskon hemma från förskola och skola
- Håll god handhygien
- Hantera blöjor korrekt
- Hygienåtgärder i badrummet
- Försiktighetsåtgärder på utlandsresan
Håll syskon hemma från förskola och skola
Eftersom inkubationstiden är 1–4 dagar kan magsjuka sprida sig innan uppvisade symptom. Därefter går smittspridningen snabbt och magsjuka sveper ofta igenom en hel förskolegrupp och skolklass på en gång. Om ditt barn har blivit smittat finns det därför en poäng med att försöka hålla eventuella syskon hemma från skolan. Stanna också hemma när ett annat barn i er närhet har blivit smittat, trots att ni själva inte uppvisar symptom, om ni har möjlighet till det. Var också noggrann med att informera de andra föräldrarna i er närhet. På så sätt får de också möjligheten att vidta nödvändiga åtgärder för att motverka smittan. Försök helt enkelt att isolera smittan när den har lyckats nå fram.
Håll god handhygien
Av flera skäl är det mycket viktigt att tidigt implementera en rutin för att bibehålla en god handhygien. Gör stunden rolig och ge ditt barn positiv förstärkning när hen står vid handfatet. Hela familjens händer ska tvättas regelbundet med tvål och vatten. Tvätta händerna efter varje toalettbesök, blöjbyte, kräkning, måltid och vistelse på allmän plats. Sedermera är det viktigt att låta alla ha en egen handduk att torka händerna med. Handdukarna ska tvättas i minst 60 grader regelbundet.
Hantera blöjor korrekt
Använda blöjor med urin och avföring är bärare av bakterier och ibland elakartade bakterier, virus och smittämnen. Därför ska du slänga blöjor i en separat soppåse. Det är viktigt att se till att inte blanda använda blöjor med övriga hushållssopor i kök och badrum. Släng därefter påsen i soporna. På så sätt kan ni känna er trygga med att du eller någon i hushållet inte kommer att komma i kontakt med smittoämnen. Dessutom är det aldrig trevligt med lukten av använda blöjor i hemmet. Det finns speciellt framtagna blöjbytarpåsar och blöjväskor anpassade för just detta.
Hygienåtgärder i badrummet
En yta där mycket bakterier samlas är toaletten. En enkel åtgärd som motverkar att bakterierna sprids i luften och badrummet är att spola toaletten med nedfällt lock. Desinficera toaletten regelbundet både utvändigt och invändigt med rengöringsmedel. Andra ställen där det samlas bakterier och smuts i badrummet är kranar, handtag, handfat och golvbrunnar. Tvätta textilier, som handdukar och duschmattor, regelbundet i minst 60 grader.
Försiktighetsåtgärder på utlandsresan
På resande fot kan det vara svårt att veta om maten är korrekt hanterad och tillagad. Undvik rått kött, rå risk och skaldjur, opastöriserade mejeriprodukter som har stått framme länge och glass som du misstänker har smält för att därefter frysas om. Ät mat som är välkokt eller -stekt, nyligen tillagad och serveras varm. I många länder är flaskvatten det mest säkra alternativet. I dessa länder ska ni undvika kranvatten helt och hållet, oavsett mängd. Att borsta tänderna med en tandborste som är sköljd i kranvatten kan vara tillräckligt för att bli sjuk. Detsamma gäller sköljd frukt och grönsaker och drycker med is gjord på kranvatten.
Allmänna råd mot magsjuka hos bebis och smittspridning
Andra generella råd, riktlinjer och försiktighetsåtgärder som är enkla att vidta är att undvika att dela mat och dryck med någon som tros eller är smittad. Desinficera leksaker, ytor, föremål, möbler, textilier och gemensamma utrymmen ofta. Om möjligt, låt den magsjuke vara den enda som använder en toalett medan resten av familjen använder en annan. Se annars till att toaletten är rengjord efter att den sjuke har använt den. Ytterligare hygienåtgärder och tips på hur du minskar risken för infektioner kan du läsa om här.