Testa Toddly redan idag - Få prisförslag

Napp till nyfödd bebis? För- och nackdelar

Napp till nyfödd bebis? För- och nackdelar
05/04/2023 Alma

Huruvida du som nybliven förälder ska ge napp till din nyfödda bebis eller inte är någonting som det råder spridda åsikter om. Det kan kännas jobbigt att besluta sig för vem man ska lyssna på, men Socialstyrelsen har ändrat sin inställning kring nappen och avråder inte längre från användning av den. Vi alla önskar självklart att våra nyfödda ska vara glada, nöjda och lugna och nappen kan vara till god hjälp för detta. Precis som för alla beslut som du tar som förälder finns det några faktorer som är bra att vara medveten om innan du ger din bebis sin första napp. Vilka är egentligen för- och nackdelarna med att ge napp till nyfödd bebis? Det ska vi redogöra för i den här texten.

Varför ska man använda napp?

Nappar är avsedda att efterlikna den sugkänsla som spädbarn upplever när de ammar eller matas med flaska. Alla bebisar har en naturlig instinkt från födseln med en sugreflex som är som starkast när bebisen är nyfödd och som med åldern avtar långsamt. Bebisars sugreflex fyller två syften:

  1. Den är väsentlig för att bebisar ska kunna äta
  2. Den fungerar som tröst, eftersom amningen bidrar med närhet och trygghet

Napp till bebis – ja eller nej?

Olika bebisar vill suga olika mycket. Vissa spädbarn vill suga ofta, några vill inte ha napp överhuvudtaget medan andra behöver mer tid för att lära sig tekniken. Oavsett hur mycket just din nyfödda vill suga kan nappen ha en avlastande funktion för föräldrar med ömmande bröst och det kan underlätta för den ammande att låta någon annan trösta när bebisen vill suga.

Samtidigt kan det vara svårt att avvänja ett barn från användandet och det kan påverka tänderna och talförmågan om nappen används på fel sätt. I den här artikeln kommer vi att gå igenom de för- och nackdelar som finns med att använda napp.

1177 och Socialstyrelsen rekommenderar, för dig som vill ge napp till din bebis, att börja när spädbarnet har lärt sig att amma eller äta från flaska. Annars kan nappen störa spädbarnets förmåga att lära sig att äta ordentligt. När din nyfödda är pigg, går upp i vikt och kissar vet du att hen får i sig tillräckligt med mat och därför har lärt sig att äta som hen ska.

För att vara säker på att barnet har vant sig vid matningen kan det vara klokt att vänta ett par veckor innan man introducerar napp och efter att ni har börjat är det viktigt att se till att den lilla inte använder den för mycket. Ju oftare du låter ditt barn suga, desto svårare kommer det att vara att sluta. En bra regel är att endast använda den när din bebis ska sova eller som tröst om hen är orolig och ledsen.

Det är dags att sluta när barnet är runt tre eller fyra år eller som senast när de permanenta tänderna har börjat växa.

Napp till nyfödd bebis: för- & nackdelar

Napp till nyfödd bebis – 4 fördelar

  1. Mindre påfrestning på ömmande bröst och bröstvårtor
  2. Större möjligheter för någon annan än den ammande föräldern att trösta
  3. Läggningen blir enklare – smidigare läggningsrutin!
  4. Minskad risk för plötsligt spädbarnsdöd

1. Mindre påfrestning på bröst och bröstvårtor

Om du ammar en nyfödd med ett stort behov av närhet och att suga kan det upplevas som att bebisen bara är nöjd vid bröstet. Det kan upplevas som påfrestande eftersom det kan göra ont och kan orsaka sår på bröstvårtorna. I detta fall ger nappen en avlastning därför att du helt enkelt kan erbjuda någonting annat att suga på eller om behovet av att suga finns när bebisen inte är hungrig.

2. Större möjligheter att trösta

Sugrörelsen har en lugnande effekt på spädbarn och hjälper att trösta vid oro och gråt. Det öppnar upp möjligheten för någon annan att kliva in, erbjuda den spädbarnet en napp och trösta när barnet behöver närhet. Samtidigt får den ammande föräldern tillfälle att vara själv. I situationer som när den nyfödda bebisen behöver tröstas men inte är hungrig eller vid blöjbyten kan den vara särskilt användbar.

3. Får bebis att somna lättare

Den lugnande effekten från sugrörelsen underlättar också när det är dags för läggning. Nappen hjälper många nyfödda att somna och somna om ifall bebisen vaknar. Det innebär också att det blir lättare för din lilla att somna i sin säng i stället för i famnen, vilket bidrar positivt till en trygg och hållbar läggningsrutin. Om din bebis bara använder napp när hen är trött skapar du en tankeanknytning som får barnet att förstå att det är dags att sova när nappen kommer fram. Med tiden kan denna förknippning hjälpa spädbarnet att somna lättare och mer konsekvent.

Om du vill läsa mer om hur du kan skapa en långsiktigt hållbar och god läggningsrutin kan du läsa vårt blogginlägg få bebis att somna själv genom att klicka här.

4. Minskad risk för plötslig spädbarnsdöd

Enligt forskning som stöds av 1177 och Socialstyrelsen minskar risken för plötslig spädbarnsdöd när nyfödda sover med napp. Orsaken varför är oviss, men det finns teorier om att det kan bero på att barn enklare kan svälja bort slem i sömnen vid användning av napp, och att slemmet annars kan orsaka andningsuppehåll. Nappen kan alltså bidra till att hålla luftvägarna öppna.

Napp till nyfödd bebis – 3 nackdelar

  1. Nappanvändningen kan bli avgörande för sömnen.
  2. Det kan vara svårt att sluta.
  3. Det kan påverka uttalet vid intensivt användande dagtid.

Observera att trots gamla råd och tidigare rekommendationer avråder varken 1177 eller Socialstyrelsen från användning av napp längre. Det beror på den senaste forskningen om att napp minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. De flesta som bestämmer sig för att ge napp till sin nyfödda bebis upplever det som problemfritt. Kom bara ihåg att försöka att inte erbjuda napp om barnet i övrigt är tillfreds.

1. Napp blir avgörande för sömnen

Precis som nappen kan göra läggningsrutinen smidigare kan avsaknaden av den göra det svårare för din bebis att somna om själv under natten om hen tappar nappen. Spädbarn behöver hjälp att få tillbaka nappen i munnen och generellt sett vaknar bebisar som sover med napp lättare. Det kan också innebära att det kan vara svårt att trösta och lugna din nyfödda om du har glömt att ta med nappen någonstans.

2. Det kan vara svårt att sluta

För de flesta barn är det enklare att börja använda napp än att sluta. Nappen är för många en viktig del i livet och många suger i flera år. Avvänjningen är olika svår och vissa barn är ledsna länge, medan andra inte är ledsna alls. I vilket fall är det viktigt att sluta använda napp när de permanenta tänderna börjar växa. Annars kan det nämligen öka risken för behov av tandställning i framtiden, eftersom ett intensivt användande påverkar tändernas ställning.

3. Kan påverka talförmågan negativt

Ju mer ditt barn använder napp under tiden som talförmågan utvecklas, desto större är chansen att det kan påverka uttalet negativt. Talförmågan brukar starta igår runt ett års ålder. Det gäller endast vid användning av napp under dagtid eftersom den kan utgöra ett hinder för tungans naturliga rörelser. Det kan leda till att det blir svårare för barnet att härma ljud och uttala ord.

Välja napp – att tänka på

  1. Material – silikon eller latex?
  2. Form och storlek

När du köper en napp till din nyfödda finns det några saker att tänka på. Det viktigaste är att nappen uppfyller de säkerhetskrav och provningsmetoder för barnartiklar som krävs av den europeiska standarden SS-EN1400. Då vet du att nappen är säkert utformad och certifieringen hittar du på förpackningen i butiken.

1. Material på napp

De vanligaste materialen är silikon eller latex. Det mer tåligare alternativet av dem två är latex som är ett mer hållbart material för barn som har fått tänder. Däremot kan silikonen upplevas som enklare att rengöra eftersom det är hårdare och mindre flexibelt än latex. Det kan därför vara värt att testa olika material för att se vilket alternativ som din nyfödda tycker om och vad som passar hen bäst.

2. Form och storlek på napp

Produkterna kommer i olika storlekar och det finns olika åldersrekommendationer på förpackningen som syftar på just detta. Det är viktigt att välja en napp som passar din bebis mun, annars kan det orsaka obehag och irritation i munnen och på huden runtom. Vissa nappar har en luftventil som kan hjälpa till att minska risken för kolik genom att de släpper in mer luft i nappen medan bebisen suger på den.

Utöver nappens utformning är det essentiellt att hålla god hygien. Välj en napp som är enkel att rengöra och sterilisera för att undvika eventuella infektioner. Undvik helt och hållet att köpa eller använda begagnade nappar så slipper du oönskade bakterier.

Redo att prova Toddly?

Intresseanmälan