
Att lära sitt spädbarn att använda pottan istället för blöja är en viktig milstolpe i deras utveckling som är spännande och betydelsefull. Det kan vara en gradvis process som ibland inte är linjär. Det kan vara en resa av framgång och tillbakagång. Vissa dagar kan gå smidigt medan andra dagar kan vara mer utmanande. Varje barn utvecklas och slutar med blöja vid olika åldrar och alla reagerar olika på förändringar. Ditt tålamod och förmåga att anpassa dig efter ditt barns individuella behov kommer att vara avgörande för att skapa en positiv och lyckad potträning. Du behöver vara motiverad och uppmuntrande. I denna artikel kommer vi att utforska ämnet potträning och sluta med blöjan. Vi kommer att ge dig konkreta tips och råd du behöver för att underlätta denna övergångsfas. Genom att förstå e olika aspekterna av potträningen och ha realistiska förväntningar kan du skapa en framgångsrik erfarenhet för ditt barn.
När börja med potträning?
Det finns ingen speciell ålder där ditt barn bör börja med potträning och sluta med blöja. Däremot är det generella rådet att, om möjligt, börja runt tiomånadersåldern och innan bebis lär sig att gå. Men, endast om hen själv vill. Om din bebis är nyfiken på pottan eller toaletten och vill försöka använda den är det viktigt att du är uppmuntrande. Det är även viktigt att ni slutar med blöja om ert barn inte vill använda den längre.
När barn är mellan tiomånadersåldern till två år brukar de vara mycket nyfikna och tycker om att härma. Detta är ett utmärkt tillfälle att försöka introducera pottan och ta pauser från blöjan. Om ditt barn å andra sidan inte är redo för att börja potträna är det bara att avvakta lite innan ni försöker igen. Runt barns tvåårsålder vittnar många föräldrar om hur den starka viljan börjar växa fram. Då är det inte helt ovanligt att barn vägrar att prova på nya saker.
Tre tecken på att bebis är redo för potträning
- Signalering av toalettbehov: När bebis börjar visa tecken på att de behöver gå på toaletten är det ett steg i rätt riktning, eftersom bebis visar att hen är medveten om sina toalettbehov. Barnet kan till exempel ta sig på blöjan, dra i den, sätta sig på huk eller göra ljud ifrån sig. Var observant och försök att sätta din bebis på pottan när du läser av dessa signaler.
- Längre och regelbundna perioder med torr blöja: När bebis börjar kissa och bajsa med regelbundna mellanrum är det ett tecken på att hen är redo att sluta med blöjan. I början kan det röra sig om perioder på en eller två timmar åt gången.
- Intresse för pottan: Om ditt barn är nyfiken på pottan är det en god indikation på att hen är redo för potträning och sluta med blöjan. Det kan till exempel vara att bebis vill sätta sig på pottan eller titta på när du eller andra familjemedlemmar använder toaletten. Om din bebis har äldre syskon ökar chansen för att nyfikenheten växer.
Potträna på ett säkert sätt
Potträningen ska vara säker för din bebis. Ni kan använda ett handfat, en toalett eller en potta för potträningen. Välj det som du känner dig mest trygg med och vad din bebis verkar tycka bäst om. Eftersom spädbarn inte kan sitta själva ska du använda en teknik som kallas ”grodpositionen”. För att göra detta ska du:
- Placera barnets rygg mot dig
- Sätt bebis över handfatet, toaletten eller pottan och ta ett säkert grepp om knävecken
- Låt bebis vila ryggen och hålla balansen mot dig
När barnet blir äldre och mer självständigt kan hen sitta på pottan eller toaletten med en barnvänlig sits. Dock behöver du fortfarande ge stöd och hålla i barnet under denna fas. Bebisar och små barn behöver självklart hjälp med att torka sig efter toalettbesöket. Se till att finnas där och var noga med att redan från början arbeta in rutinen att ni alltid tvättar händerna efteråt.
Introducera bebis till potträning och sluta med blöjan: fem steg
- Invänta rätt tidpunkt: Läs av och känn efter signalerna från din bebis. Var uppmärksam på om barnet verkar ha ett intresse av att hålla det torrt i blöjan. Om du dessutom är observant på när din bebis signalerar att det är dags för ett toalettbesök kan du ligga steget före och ta fram pottan innan behovet uträttas.
- Inför begreppet: Introducera pottan för din bebis! Visa och förklara vad det är för något och hur ditt barn ska använda den. Visa med hjälp av böcker, visuella hjälpmedel eller annat vad den är till för och hur den fungerar.
- Skapa en rutin: Prova att använda pottan med din bebis varje morgon eller kväll. Extra bra är om pottan alltid står på samma plats. Då blir det snabbt till en vana, men anpassa processen efter barnets tempo. Läs mer om tips på hur du skapar en behaglig morgon och kvällsrutin för din bebis här, där vi skriver om hur du får din bebis att somna själv. Du kan också använda pottan efter varje måltid eller vilostund på dagen.
- Välj den potta som passar er bäst: Det kan vara handfatet, toaletten eller en potta. Använd ”grodpositionen” som vi beskriver ovan och potträna säkert. Anpassa även strategin och metoderna efter just din bebis. Alla har olika humör och temperament. Det är du som känner din bebis bäst!
- Var positiv och uppmuntrande: Var generös med beröm när din bebis använder pottan framgångsrikt! Det kan vara verbalt beröm, klappar på ryggen eller små belöningar som en extra lekstund. Var förberedd på misslyckade försök och olyckor; det kommer att hända. Använd inte negativ förstärkning utan försök istället igen senare. När olyckan är framme, läs Hey Kiddos guide för hur du bäst tvättar bebiskläder genom att klicka här.
Potträning och sluta med blöjan: utan stress
Ett sätt att närma sig potträning och sluta med blöjan samtidigt som ni använder de fem tipsen ovan är att låta ert barn gå utan blöja ibland. Det kan vara fördelaktigt att prova detta under sommaren då bebis lättare kan vara naken. När bebis går utan blöja är det viktigt att regelbundet erbjuda pottan eller toaletten. Då undviker ni både olyckor och du lär din bebis förstå att att känslan av att behöva gå på toaletten är kopplat till pottan. Gradvis kan ni förlänga och öka perioderna utan blöja för att ge barnet möjlighet att vänja sig vid att använda pottan eller toaletten.
Utöver detta är det viktigt att börja potträningen vid en tidpunkt som passar hela familjen. Undvik att börja processen under perioder då det sker stora förändringar i ditt barns liv. Det kan till exempel vara om en familjemedlem är sjuk, ett småsyskon är på väg eller om en förälder har mycket på jobbet. Välj istället en tid då det är relativt lugnt omkring er och ni inte har alltför mycket annat runtom som kräver uppmärksamhet.
För att skapa de bästa förutsättningarna för framgång krävs engagemang och konsekvens. Det är nödvändigt att både du som förälder och ditt barn har rätt förutsättningar för att kunna fokusera och ge träningen den tid som behövs. Att välja rätt tid bidrar till att minska stressen och frustrationen för alla inblandade. Genom att skapa en lugn och trygg miljö ökar ni chanserna för framgång och minskar risken för bakslag.