Testa Toddly redan idag - Få prisförslag

Tandsprickning – Guide som hjälper din bebis

Tandsprickning – Guide som hjälper din bebis
14/12/2022 drift@bueno.se

Tandsprickning syftar på när en bebis får sina första tänder, vilket vanligtvis händer när barnet är mellan 6-8 månaders ålder. Det är inte sällan en jobbig tid för ditt barn då det kliar och svider, så i den här guiden förklarar vi hur du som förälder vet om det är tandsprickning, hur länge en bebis i regel har det och hur du kan lindra det obehag som barnet upplever i samband med tandsprickning.

I samband med att barn får tänder

När din bebis är i ålder att få sina första tänder är det inte alltid lätt att veta om det verkligen rör sig om tandsprickning. Lillen kanske bara är trött, hungrig eller lite extra gnällig just den dagen? Men det finns ändå några typiska tecken på tandsprickning som du kan hålla utkik efter. Värt att nämna är att inte alla bebisar har problem, eller ont, vid tandsprickning men många har det och då blir det ofta jobbigt för både din bebis och dig som förälder. Nedan listar vi några vanliga tecken som du kan vara uppmärksam på.

Tecken & symptom vid tandsprickning

  • Bebisen dreglar ovanligt mycket.
  • Barnet tuggar på allt (händer, leksaker och andra lösa föremål) mer än vanligt.
  • Bebisen äter och dricker mindre än vanligt.
  • Barnet gnuggar sina kinder och drar sig i öronen.
  • Bebisen har irriterat eller rött tandkött.
  • Barnet upplevs mer oroligt eller gnälligt än vanligt.

Hur länge har barn tandsprickning?

När din bebis är ungefär 6–8 månader gammal så börjar mjölktänderna växa fram, vilket är orsaken till tandsprickning. Både upplevda besvär och hur länge tandsprickning pågår varierar från barn till barn. Därför är det svårt att besvara frågan “Hur länge har en bebis tandsprickning?” med en generaliserbar tidsram. Besvären som uppstår brukar vara som jobbigast i början för att sedan ebba ut med tiden. Men under den allra mest intensiva perioden kan det vara bra att känna till hur du som förälder kan lindra smärtan – vilket vi ger tips på här nedanför.

Så lindrar du tandsprickning – 5 tips

  1. Ge din bebis närhet och tröst. När din bebis har det kämpigt med tandsprickning behöver hen känna sig trygg. Så gosa, krama och trösta extra mycket under den jobbigaste perioden.
  2. Ge din bebis något att tugga på. När tänderna växer kliar det i tandköttet. Då kan lillen må bra av att tugga på något. En bitring eller annat semi-mjukt föremål (som är större än svalget, så att det inte går att svälja) kan vara en lösning.
  3. Borsta med en mjuk tandborste. Du som förälder kan ta en mjuk tandborste och försiktigt gnugga över tandköttet. Det brukar uppskattas och ge snabb effekt, då det lindrar den kliande känslan.
  4. Badda med ett kallt föremål. Du kan prova badda tandköttet med ett kallt föremål (gärna något som går att bita lite på samtidigt). Exempelvis en blöt trasa, kyld bitring eller liknande. När barnet får sätta ‘tänderna’ i något kallt brukar det bli en skön lindring.
  5. Skildra tankarna med något kul. När bebisen gnäller och gnäller över att det kliar och svider kan det vara påfrestande för dig som förälder. Försök då få din bebis på andra tankar genom att göra något kul så hen för stunden glömmer bort att det gör ont. En win-win för er båda!

Feber vid tandsprickning – vanligt

Att feber uppstår vid tandsprickning är ingenting ovanligt. Så om din bebis får en lättare feber som symptom behöver du inte bli orolig. Se till att lillen får i sig vätska och försök att badda lite med en blöt trasa om besvären upplevs som allt för jobbiga. Skulle febern dock överskrida 37,9 grader så är det sannolikt någonting annat som ligger bakom detta. Då ska du kontakta en barnavårdscentral, BVC, för vidare råd och information.

Vanliga frågor om tandsprickning

Här nedanför listar vi några vanliga frågor som föräldrar letar svar på när deras barn börjar få sina första tänder. Från lindrande gel till vanliga symptom som diarré. Har du frågor gällande ett förvärrat allmäntillstånd och medicin så rekommenderar vi alltid att kontakta en barnavårdscentral, BVC, för vidare råd och information.

Blir barnet snorig i samband med tandsprickning?

Det är inte ovanligt att föräldrar upplever att barnet är snorigt, likt vid en förkylning, under perioden för tandsprickning. Det finns inget direkt samband men eftersom barnets allmäntillstånd förändras är det inte heller ovanligt att en snorig liten näsa tittar fram.

Ge alvedon eller paracetamol vid tandsprickning?

Du bör alltid rådgöra med en barnavårdscentral innan du ger receptfria läkemedel till barn yngre än sex månader. Du kan även vända dig till 1177 som skriver: “Vissa läkemedel är anpassade för barn och vissa finns i barnanpassade doser, till exempel nässpray mot nästäppa och febernedsättande läkemedel som innehåller paracetamol”.

Dålig sömn när bebisen får tänder?

Eftersom bebisen är besvärad och har ont är det inte alls ovanligt att sömnen påverkas negativt. Många föräldrar har därför erfarenhet av att barnet, i samband med att det får sina första tänder, kan vakna och vara ledsen.

Använda gel vid tandsprickning (BabyDent)?

En populär och effektiv gel är BabyDent från Multi-Mam som, enligt varumärket själva, ger snabb lindring vid tandsprickning. Gelen skapar en tunn hinna över tandköttet som lindrar obehag och minskar svullnad. Ett tips är att smörja in nappen eller bitringen.

Är det vanligt med diarré vid tandsprickning?

Ja, det är relativt vanligt att barnet kan få diarré i samband med tandsprickning och en “lös mage” är ett symptom. Det har sin förklaring i den ökade salivproduktionen som är vanligt under perioden när barnet får sina första tänder.

Vi hoppas att vår guide har gett dig lite tips och råd om hur du hanterar tandsprickning och hjälper din bebis. Skulle du i framtiden behöva hjälp med barnpassning så hjälper vi mer än gärna till. Du hittar mer information om hur du bokar en trygg barnvakt här eller via menyn i toppen av webbsidan.

Redo att prova Toddly?

Intresseanmälan